Krehin Gradac: Blagoslovljen spomenik poginulim braniteljima

Krehin Gradac, spomenik, branitelji
Navedeni projekti nastavak su niza uspješnih infrastrukturnih projekata koji su u ovoj mjesnoj zajednici realizirani zahvaljujući organiziranosti mještana. Naime, zahvaljujući samodoprinosima mještana i činjenici da su vrijednost projekta izgradnje mrtvačnice prepoznale i općinske vlasti, kao i dva javna poduzeća i donatori, mrtvačnica je ranije stavljena u funkciju, a jučer je na platou ispred mrtvačnice blagoslovljen spomenik poginulim braniteljima.

U nazočnosti velikog broja mještana i rodbine preminulih koji su pokopani na mjesnom groblju u Krehin Gracu, a koji su se jučer okupili na blagoslovu polja, župnik don Đuro Bender blagoslovio je novoizgrađeni spomenik podignut u čast poginulim braniteljima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu.

Kako smo doznali od Željka Petrovića, predsjednika MZ Krehin Gradac, idejno rješenje za spomenik palim braniteljima, čijom je gradnjom cijeli plato ispred mrtvačnice dobio dodatnu dimenziju, izradila je dipl. ing. arh. Dajana Šaravanja, a nakon što je ranije završena betonska konstrukcija u posljednjih mjesec dana djelatnici širokobriješkog poduzeća za obradu kamena AG Kamen obložili su spomenik kamenom i finalizirali radove na izgradnji spomenika.

Sam spomenik i mrtvačnica u neposrednoj su blizini groblja u kojem su u proteklom razdoblju obavljeni opsežni radovi. Krupan korak u konačnom uređenju groblja bilo je popločavanje staza betonskim kockama, a u sklopu uređenja groblja također su uklonjene propale žive ograde, ozvučen cijeli prostor, obnovljena kapelica i opremljena prostorija za svećenike.

Uređenje groblja i podizanje spomenika palim braniteljima projekti su koji su naišli na dobar prijem kod mještana MZ Krehin Gradac. U vremenu realizacije ovih projekata realizirani su brojni drugi projekti i započele su opsežne pripreme za obilježavanje stote godišnjice župe koja će biti proslavljena 2018. godine. U sklopu priprema za proslavu ovog jubileja župljani predvođeni župnikom don Đurom Benderom odlučili su se na gradnju novog zvonika. Sredinom srpnja 2013. godine na 37 metarski zvonik postavljena je bakrena kupola, a zamjena dotrajalih prozora na župnoj crkvi „Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja - Glavosjek" župe Gradina sljedeći je projekt čija je realizacija planirana u pripremi župe za proslavu stote godišnjice.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba