Istinite i životne priče o životu u Hercegovini

Dani berbe grožđa, Čitluk
... u petak 14. rujna 2018. u 20 sati, bit će predstavljena knjiga Emila Raspudića "Časna sestra Dominika".

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja: "Časna sestra Dominika", "Oskudna vremena", "Ilkine planinske priče", "Baba na konju" i sadrži pregršt ilustriranih priča za najmlađe. Opseg knjige je oko 200 stranica i sve priče i eseje ilustrirali su akademski slikar Dalibor Dado Pehar i Mirko Raspudić, koji su svojim likovnim rješenjima poboljšali kvalitetu ove knjige dajući joj još veću kvalitetu - kvalitetu likovnosti.

Hercegovačka povijest

- Ovim pričama i esejima želio sam, poštovani čitatelji, otrgnuti zaboravu jedan vremenski isječak iz naše hercegovačke povijesti, iz druge polovice dvadesetoga stoljeća, vremena kada se vrlo teško živjelo, jedva preživljavalo, ali opet živjelo u čvrstoj nadi u bolju budućnost - u predgovoru je napisao autor ove knjige Emil Raspudić. Recenziju potpisuju fra Marinko Šakota, mr. sc. Marko-Antonio Brkić i prof. Misijana Brkić-Milinković.

U svojim recenzijama, između ostalog, napisali su:

- Pripovijetka "Sestra Dominika" pisana je pitkim, laganim jezikom, s puno opisa i jezično-stilskih figura; dijalozi su kratki i efektni, uvijek u službi dodavanja "začina" glavnoj radnji. Upravo zbog njezine tematike i neke posebne emocije koja ju oslikava, primjerena je i za djecu i mladež i odrasle. Svatko od njih u ovoj priči o životu, stasavanju, odrastanju, odlukama i dvojbama može pronaći djelić sebe. Može uroniti u boje i mirise djetinjstva - napisala je Misijana Brkić-Milinković.

Autobiografski opis

- Autobiografski opis životne priče časne sestre franjevke Dominike Barbarić, kako ga je čitateljima ponudio Emil Raspudić, napisan je tečnim jezikom ispunjen zanimljivim poukama. Zbog zanimljivosti čita se u dahu, a zbog pouka mora s vremena na vrijeme zastati kako bi se upoznalo i promislilo mudrost sadržaja - piše fra Marinko Šakota.

- Čitati knjigu Emila Raspudića i držati dah dok to čitamo, poput moćnih ronilaca duha, sigurno je jedan od dragocjenih trenutaka za sve one koji žele, vole i znaju (iš)čitati životnost naših života - između ostalog napisao je Marko-Antonio Brkić.

Na kraju, možemo dodati, kako nam je i sam autor pripomenuo, da su sve priče istinite i govore o životu u Hercegovini, a knjiga je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i kao jedno obiteljsko štivo u kojemu svaka generacija čitatelja može naći nešto za sebe.

Vecernji.ba