Dostojno ispraćen i pokopan iznenada preminuli akademski slikar Franjo Primorac

franjo primorac, pokop
...i susjednih općina, Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, jučer su ispred Gradske mrtvačnice na posljednje počivalište na Gradskom groblju Podadvor uz dužne počasti ispraćeni posmrtni ostaci iznenada preminulog čitlučkog akademskog slikara Franje Primorca. Uz to, što je bio poznat kao vrsni likovni umjetnik koji je svija djela izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i inozemstvu te sudjelovao na mnogobrojnim likovnim kolonijama, a mnoge je slike darovao u humanitarne svrhe, pokojni Franjo Primorac je bio aktivan i u svom društveno-političkom djelovanju.

Uz ostalo, bio i dugogodišnji tajnik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, zastupnik u Skupštini HNŽ, član OO HDZ BiH Čitluk u više navrata, a smrt ga je zatekla dok je aktivno obnašao dužnost predsjednik Skupštine HNK Brotnjo Čitluk.

Inače, sport je bio jedna od sfera života kojoj je Franjo poklanjao mnogo svog vremena. Pokojni Franjo je pokazivao iznimnu sklonost i ljubav prema sportu općenito, a posebno prema boćanju kao aktivni natjecatelj u Boćarskom klubu "Studio 3" Čitluk s kojim je imao zapažene rezultate. Uz sve obveze imao je vremena biti i aktivan kao sportski djelatnik u Upravnom odboru Športskog saveza "Brotnja" i kao član uprave Karate kluba "Hercegovina" istinski se radovao svim uspjesima broćanskih sportaša.
Slaveći svetu vetu misu zadušnicu za dušu pokojnog Franje Primorca, čitlučki župnik fra Moro Šego, uz ostalo je kazao :

- Pokojni naš brat Franjo rođen je u Čitluku u kojem izrasta u dobra i plemenita čovjeka. Krasila ga je njegova blagost koja nije umanjila njegovu odlučnost, kao što i njegova šarmantna ležernost nikada nije bila na štetu njegove temeljitosti. Svu svoju ljubav on je usmjerio prema vlastitoj obitelji, prema svome gradu, prema hrvatskome narodu i Domovini. Prema svim ljudima iskazivao ju je na različite načine, s beskrajnom pažnjom i nježnošću odnosio se prema svojima, prema obitelji u kojoj je ponikao i s kojom je živio, s kojom je dijelio i dobro i zlo, s oduševljenjem prema narodu i domovini i s poštovanjem prema svakom čovjeku. Njemu uistinu nitko nije bio tuđin bez obzira kako se zvao i kojim jezikom govorio. Oni koji pokojnoga Franju znaju puno bolje i više , znaju koliko je volio svoj Čitluk i svoju Hercegovinu iz koje je ponikao. Pamtit ćemo ga zasigurno svi mi koji smo ga susreli po širokom osmjehu ovoga čovjeka, osmjehu koji odražava upravo ono što je i rečeno kako osmjeh dobro stoji ljudima s velikim srcem i kako ništa drugo čovjeku ne otkriva njegovu narav kao njegov osmjeh - uz ostalo je kazao fra Miro Šego na Franjinu pokopu.

Na jučerašnjem pokopu u ime Društva likovnih umjetnika Herceg.Bosne od pok. Franje biranim se riječima oprostio akademski kipar Ante Brkić, a u ime Glavnog odbora MH i članova Ogranka MH Čitluk, predsjednik Ogranka Andrija Stojić izrazio je iskrenu sućut članovima obitelji i prijateljima pok. Franje te, tom prigodom, uz ostalo, kazao:

- Teško je reći posljednje zbogom čovjeku koji nam je puno godina, čak desetljeće, a bio blizak kao suradnik, kolega i prijatelj. Teško je izbrojiti, izreći i prikazati sve što je prvi akademski slikar iz Brotnja Franjo Primorac poduzimao i stvarao, a moguće je sažeti njegovo životno djelo tvrdnjom da je bio među onima koji čuvaju i grade nacionalni identitet i zrelu svijest, koji afirmiraju nacionalnu zajednicu i njezinu kulturu, koji poštuje i pomaže pojedincu... - Sve si svoje raskošne talente stavio u službu svog hrvatskog naroda i milog nam Brotnja, Hercegovine. Bio si i ostao velika duša, s nezaboravnim osmjehom, s ljubavlju i marom prenoseći dobri duh, gotovo božanske naravi. Omiljen među svojim narodom prenosio si, posebice među likovnim stvarateljima, dragost i plemenitost, svoj raskošni likovni talent na poticaj za stvaralaštvo. Tvoje diskusije i javni nastupi bili su i ostat će nezaboravni, baš kao i tvoja osobna toplina, neposrednost i jednostavnost... Dragi naš Umjetniče, prijatelju, za tebe je započela besmrtnost i sretna vječnost. Počivaj u miru u svojoj rodnoj grudi uz šum svojih čempresa, uz svoj dragi kamen, uz žaru hercegovačkog sunca. Laka ti bila Herceg-gruda koju si toliko ljubio i volio - rekao je Andrija Stojić na jučerašnjem ispraćaju pok. Franje Primorca.


Mile Pavlović / Večernji List