Don Damir Stojić predvodio misno slavlje na Gradini

don dragan stojić, misa
...blagdan sv. Ilije, blagdan svog nebeskog zaštitnika kojeg na ovaj način proslavljaju od davne 1980. godine. Tada je na Gradini izgrađen i posvećen zvonik sv. Iliji proroku, kod kojega je jučer misno slavlje predvodio don Damir Stojić.

Propovijedajući don Damir Stojić podsjetio je okupljene na Ilijin trijumf nad lažnim svećenicima na brdu Karmel u vrijeme vladavine kralja Ahaba i kraljice Izabele, ali i na značenje Ilijinog imena na hebrejskom jeziku. Naime, Ilijino ime na hebrejskom znači „Jahve je moj Bog", a to je ujedno i istina za koju se Ilija revno zalagao kao najveći prorok Starog zavjeta.

- Ilija je najveći prorok u Starom zavjetu. Taj isti Ilija je htio umrijeti... Ilija je imao svoje slabosti, no braćo i sestre, Ilija nije izgubio vjeru. Ilija je zapravo ostao vjeran i zato je tako velik. To što je želio naglasiti kao prorok, Ilija je i naglasio i navještavao istinu. Čistu istinu koja dolazi od Boga - rekao je u dijelu svoje propovijedi don Damir Stojić i naglasio da proroci nisu oni koji vide što će biti u budućnosti, nego da su proroci oni koji govore u Božje ime i vide u svakodnevnom životu kako Bog djeluje.

Nastavljajući propovijed Stojić je istaknuo važnost čašćenja i iskazivanja slave Bogu, te kao najbolji način naveo iskazivanje slave Bogu na sv. Misi. Također, Stojić je upozorio na opasnost psovke, svojevrsnog zagađenja duhovnog svijeta, i na važnost rađenja zadovoljštine u slučaju psovke.

U propovijedi na blagdan sv. Ilije Stojić je okupljene na Gradini pozvao da poput sv. Ilije ostanu vjerni i ustrajni.

- „Kako god se činilo teško, ne gubite nadu", poruka je sv. Ilije... Vaše nesreće, popis bio ogroman kod svakog, ali prorok Ilija nam poručuje, a uči nas i naša vjera: „Bog vodi tvoj život, Bog zna što radi...". Ilija je bio prorok zato što je vidio ono što drugi ne vide i što je mogao odgonetnuti kako Bog djeluje u njegovom životu i zato što je govorio u Božje ime. Biti prorok u 21. stoljeću je puno drugačije nego u 8. st. prije Krista - rekao je Stojić i pojasnio da biti prorok znači odazvati se Božjem pozivu i reći „Gospodine, evo me" u svakom segmentu života i biti vjeran u sitnim detaljima iz svakodnevnog života, što je možda i najteže.

Prikupljana sredstva za obnovu i rekonstrukciju crkve sv. Jeronima

U koncelebraciji s don Damirom Stojićem na blagdan sv. Ilije na Gradini su bili fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika - Čerin, i fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja - Čitluk, a svečano misno slavlje pjesmom je uveličao zbor Frame Čerin pod vodstvom fra Tihomira Bazine.

Nakon Mise uslijedio je kulturno-zabavni program na obližnjem sportskom centru, u sklopu kojeg je održana i bogata tombola. Vrijedne nagrade mamile su goste na kupovinu tombola, a važno je kazati kako je sav prihod od tombole namijenjen za obnovu i rekonstrukciju crkve sv. Jeronima u Donjem Malom Ograđeniku.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba