FOTO  Dani berbe grožđa započeli otvorenjem izložbe slika i predstavljanjem knjige

Dani berbe grožđa,  Dani berbe grožđa Brotnjo, Čitluk
U Galeriji Klub Matice hrvatske tako je sinoć otvorena izložba Miroslava Šetke, akademskog slikara rodom iz Čitluka koji živi i djeluje u Zenici. Na otvaranju izložbe o umjetniku i njegovom opusu govorili su prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i akademski slikar Duško Abramušić. Ovom prilikom Abramušić je govorio o izloženim akrilima na čvrstoj podlozi, uglavnom iveric, koji su dio velikog ciklusa u kojem Šetka istražuje zvučnost boje, dok je predsjednik OMH u Čitluku govorio o autoru koji se u svojoj ranijoj fazi primarno bavio crtežom kao medijem izričaja, a u kasnijoj fazi uglavnom prostornim umjetničkim instalacijama, sintezom ambijentalnog i performansa uz paralelno bavljenje slikom.

Osim primarnog likovnog izražavanja Šetka se bavi i oblikovanjem zaštitnih znakova, kataloga, knjiga i časopisa u suradnji s Draganom Ivankovićem, a ovaj dvojac surađivao je i prilikom izrade vizualnog identiteta povodom posjeta pape Franje BiH. Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao" u Zenici, bio je zadužen za crtanje loga na papiru, dok je Ivanković kao grafički dizajner logo izrađivao u digitalnoj formi.

Nakon otvorenja izložbe u Hotelu Brotnjo predstavljena je nova knjiga književnika, pedagoga i bivšeg novinara Večernjeg lista prof. Emila Raspudića „Kraljevska gozba". Raspudić je u „Kraljevskoj gozbi" napisao esej „Kralj Tvrtko I. Kotromanić u Brotnju" zasnovan na povijesnoj podlozi, u drugom dijelu „Takum duhana" Raspudić je opisao težak, ali sadržajan život naših predaka kroz dvanaest priča. I na koncu Raspudić je treći dio svoje najnovije knjige namijenio najmlađima, pa će upravo oni u „Pričama za laku noć" pronaći mnogo zanimljivih priča.

Na predstavljanju u Čitluku uz autora i predsjednika OMH u Čitluku prof. Andriju Stojića trebala su sudjelovati i tri recenzenta knjige, no prof. dr. sc. Nino Raspudić i prof. dr. sc. Ivica Musić, zbog neplaniranih obveza nisu mogli nazočiti predstavljanju knjige, tako da je fra Marinko Šakota bio jedini recenzent na predstavljanju knjige „Kraljevska gozba". Recenzije spomenute dvojice profesora i odabrane ulomke iz knjige okupljenima u Čitluku pročitala je prof. Anamarija Pinjuh pa se tako moglo čuti da je u dijelu svoje recenzije prof. dr. sc. Nino Raspudić napisao:

- „Kraljevska gozba" književno je nepretenciozno, ali dokumentaristčki vrijedno djelo kojim autor na lagan i pristupačan način čitatelja upoznaje s Brotnjom iz prošlosti, na temelju vlastitih sjećanja, pričanja starijih ili povijesnih dokumenata koji su mu poslužili kao osnova za priče o svom kraju.

Malo što može prodrijeti u ljudsko srce kao priča. Znao je to i Isus Krist pa je tako cijeneći moć priče se služio upravo pričom kada je govorio o najvažnijim i najuzvišenijim stvarima.

- Priče koje je gospodin Emil Raspudić ispričao u ovoj zbirci nisu tek priče, nego imaju stvarnu namjeru djelovati na nas, na naš život. Žele mijenjat naš odnos prema životu i prema svemu što imamo i želimo. Raspudić nas pričama vraća u prošlost, u svoje djetinjstvo. Zašto u prošlost? Zar je nismo siti? Zar jedino sadašnjost nije stvarna, budućnost perspektivna? Autor nas uči da je zaborav prošlog uzrok mnogih nesreća u našoj sadašnjosti - rekao je sinoć fra Marinko Šakota osvrćući se na književno ostvarenje Emila Raspudića.

Nakladnik knjige „Kraljevska gozba" je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku. Knjiga ima više od 160 stranica, tvrdog je uveza, i 171. je nakladničko ostvarenje Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.
- „Kraljevska gozba" je 171. naslov u nakladi OMH u Čitluk. U međuvremenu smo objavili još tri pa se nadam da ćemo uz Božju pomoć i naravno pomoć naših sponzora koji nas prate do kraja godine ovaj broj zaokružiti na 180. Hvala našim podupirateljima jer bez njih ne bi bilo ovakvih rezultata - rekao je prof. Andrija Stojić i riječ prepustio autoru.

Ne želeći govoriti o samome dijelu i prepuštajući čitateljima da sami otkriju sadržaj knjige Raspudić je pozdravio načelnika općine Čitluk Ivu Jerkića i predsjednika Društva hrvatskih pisaca HB prof.Ivana Sivrića. A ništa manju dobrodošlicu Raspudić nije poželio ni ostalim gostima prije nego što je uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u nastajanju knjige. Na kraju Raspudić je otkrio kako ga je u posljednje vrijeme posebno zaintrigirala priča o kralju Tvrtku.

Izvodeći dobro uvježbane skladbe učenici OGŠ Brotnjo svojim su muziciranjem uveličali sinoćnje predstavljanje.