Čitluk: U gospodarstvo će se uložiti 1,5 mil. KM

Čitluk, promet, kolona, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, Čitluk

Turistička ponuda

Predstavili su ga načelnik Čitluka Marin Radišić i koordinator općinskog razvojnog tima Slaven Markota. Markota je predstavio metodologiju korištenu u izradi nacrta strategije, stratešku platformu koja uključuje socio-ekonomsku analizu stanja iz čega su proizašli ciljevi daljnjeg razvoja te, kako je rekao "sve ono što želimo biti i postići do 2027. godine".

- Općina Čitluk je dinamična, uređena i razvijena općina s prepoznatljivom turističkom ponudom i razvijenim gospodarstvom koja pruža mogućnosti kvalitetnog života i rada - kazao je Markota. Inače, nacrtom strategije predviđeno je u gospodarski razvoj uložiti 1,519.000 KM, i to u 19 razvojnih projekata i mjera - izgradnju biciklističke staze, hodočasničke staze, revitalizaciju vinskih cesta, izradu projektne dokumentacije za visitor centar i revitalizaciju stare ceste kroz Podgredu, uređenje korita rijeke Neretve, razvoj kampa u Međugorju, izgradnju autobusnog kolodvora i gradske tržnice u Čitluku, projektnu dokumentaciju za gradnju vinogradarsko-vinskog centra, centra za poduzetništvo mladih, uređenje poslovnih zona u općini, gradnju servisnih prometnica u gospodarskoj zoni kod Tromeđe, analizu i uvođenje novih strukturnih zanimanja u SŠ-u.

Planirano je i 15-ak projekata društvenog razvoja: preuređenje dijela zgrade PŠ-a u Donjem Velikom Ograđeniku u predškolsku ustanovu, gradnja sportskih dvorana za OŠ Bijakovići i Srednju školu u Čitluku, uređenje pomoćnog stadiona na Barama, izgradnja otvorenog centra za male sportove u Čitluku, rekonstrukcija zgrade čitlučkog KIC-a, izgradnja spomenika za poginule branitelje i spomen-sobe Domovinskog rata, elaborat za opremanje Gradske knjižnice Čitluk, prilagodba Centra za socijalni rad, opremanje područnih ambulanti... za što je predviđeno 5,179.000 KM. Važni projekti predviđeni su i u području zaštite okoliša, njih 26: rekonstrukcija tlačnog cjevovoda od Biletić Polja do bazena Jelina glava, rekonstrukcija vodospremnika Jelina glava i distributivnog cjevovoda Blizanci - Čitluk, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju vodozahvata u Biletić Polju.

Planirani su i projekti poboljšanja kanalizacijske infrastrukture u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, zaštite i upravljanja vodama (regulacija potoka Lukoć i oborinskih voda kod betonske brane u Služnju).

Zaštita okoliša

Tu su i postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada, izgradnja reciklažnog dvorišta i deponij za građevinski otpad te sanacija divljih odlagališta...

Predviđa se i rekonstrukcija i modernizacija lokalnih cesta, završetak gradnje Ul. Stjepana Radića u Čitluku, izrada projektne dokumentacije za prometnice u obuhvatu regulacijskog plana Bare 1 i za spajanje kružnog toka kod Lovačkog doma s cestom za Široki Brijeg te izgradnja priključnih cesta za buduću obilaznicu, gradnja vatrogasnog doma i parka za djecu i mlade u Čitluku te pošumljavanje goleti, za što se očekuju ulaganja od 5,857.000 KM.