Čitluk: Nova priključenja na kanalizaciju

kanalizacija

... službenoga početka realizacije projekta "Izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže, kanalizacijskog voda K6 i K1 u naseljima Međugorje i Bijakovići".

Uz čitlučkoga načelnika Marina Radišića, voditelja PIT-a Čitluk Antu Planinića i voditelja projekta Antu Ćorića, na sastanku su sudjelovali i voditelj nadzornog tima Emir Ferović, nadzorni inženjer na projektu Eugen Brzica i predstavnici konzorcija Bumat d.o.o. Čapljina, Kopex Dodig d.o.o. Čitluk i Bujice d.o.o. Konjic, s kojima je Općina Čitluk potpisala ugovor o izgradnji tog kanalizacijskog projekta, piše Večernji list BiH.

Materijal i dokumentacija

Kako kažu iz Općine Čitluk, sudionici sastanka razgovarali su o statusu radova i dokumentaciji potrebnoj za navedeni projekt, pri čemu su predstavnici nadzornog tijela, izvođača radova i investitora (Općine Čitluk) razgovarali i o dostavljanju popisa materijala i atestne dokumentacije te ostalim tehničkim pitanjima.

Dogovoreno je kako će na sljedećem sastanku izvođač radova biti uveden u posao pa će tako i službeno početi gradnja sekundarne kanalizacijske mreže za Međugorje i Bijakoviće (K6 i K1). Od tada će, praktično, početi teći rok od 270 dana za završetak radova na tom projektu.

Radovi na dvama krakovima

Naime, još 30. svibnja ove godine Općina Čitluk i spomenuti konzorcij potpisali su ugovor o javnoj nabavi radova - izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže kanalizacijskog voda K6 i K1 u Međugorju i Bijakovićima čija investicijska vrijednost s PDV-om iznosi 813.354,60 KM.

Izvođač radova ugovorom se obvezao da će sve ugovorene poslove završiti za 270 dana od početka radova. Treba istaknuti kako je projekt izgradnje kanalizacijske mreže proglašen strateškim za općinu Čitluk i da napreduje planiranom dinamikom.

Naime, već ranije počeli su radovi na izgradnji dvaju krakova kanalizacije u Međugorju i Bijakovićima, a nakon što se realizira izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže kanalizacijskih vodova K1 i K6, velikom broju korisnika iz ta dva naseljena broćanska mjesta omogućit će se priključivanje na kanalizacijski sustav.

S obzirom na desetke tisuća, pa i više hodočasnika, koji svake godine dolaze u Međugorje, uzimajući u obzir i žitelje, neophodno je imati riješeno pitanje kanalizacije.