Čitluk: Milka i Rade Planinić proslavili 50 godina života u skladnom i sretnom braku

Brotnjo, brak
Obilježavanje njihova zlatnog pira počelo je svečanom svetom misom zahvalnicom, koju je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gradini predvodio don Dragan Filipović uz suslavlje župnika don Đure Bendera, a u pjevanim dijelovima mise sudjelovao je župni zbor mladih.

Upućujući čestitke slavljenicima za taj njihov veliki bračni jubilej, don Dragan i don Đuro su na početku svete mise istaknuli kako doista imaju razloga slaviti i uistinu Bogu zahvaljivati jer njihov sretan i dugovječan brak mladima može biti uzor i svijetli primjer kako se čuva svetost braka, poglavito stoga što je danas veliko proslaviti 25., a kamoli 50. obljetnicu obiteljskog zajedništva. Don Dragan je podsjetio na golemo značenje međusobnog odnosa i ljubavi između članova te obiteljske zajednice te istaknuo:

- Kad bismo svi mi imali ovakav odnos u obiteljima, ne bi nam trebali starački domovi što se danas u Europi najviše traže. Kad bi ovako bilo, doista ne bi bilo staračkih domova, ali bi bilo mnogo višem radosti. Zato sam danas radostan što sam dionik i vaše radosti. Znam da nije lako izdržati 50 godina zajedno, teško raditi u ovom našem kršu i djecu podizati u neimaštini, na čemu vam od srca čestitam. Stoga ćemo ovom svetom misom zahvaliti Bogu što je uvijek gledao i pomagao one koji ga iskreno ljube, poštuju i cijene - rekao je fra Dragan.

Kažimo i to da se Rade Planinić i Milka Markora vjenčali 17. studenog 1963. godine u župnoj crkvi na Gradini, a vjenčao ih je pokojni fra Vencel Kosir. Tijekom svog pedesetogodišnjeg skladnog bračnog života, protkanog vjerom u Boga, međusobnim poštivanjem, razumijevanjem te beskrajnom ljubavlju i odanošću u kršćanskom ozračju i toplini obiteljskog doma, Rade i Milka Planinić izrodili su šestero djece : sina Šimuna, kćeri : Ružicu, Ivanku, Marinu, Janju i Jelenu , koja su im u sretnim brakovima podarila19-ero unučadi i dvoje praunučadi.

Na naše pitanje kako im je bilo u ovih 50 godina zajedničkog bračnog života, slavljenici su odgovorili :

- Bilo je i dobra i zla, i lijepih i teških trenutaka, i motike i krasne, i vila i kosora, i rada u polju i u kući. Održala su nas djeca, istinska vjera u Boga, ali i međusobna ljubav, poštivanje i povjerenje jer je to najbolji recepti za dug i sretan brak.

Što biste poručili mladima?

- Poručujemo im da što prije stupe u brak, da se ne boje rada, da rađaju djecu jer nas nestaje, a za održavanje braka najvažniji su im vjera u Boga, ljubav, povjerenje - ističu slavljenici zlatnog pira Milka i Rade Planinić iz Krehin Graca.

Recimo na kraju da su, nakon svete mise sretni supružnici primali čestitke od rodbine, prijatelja i mještana, a potom su s okupljenom brojnom rodbinom i prijateljima svoj jubilej nastavili slaviti do kasno u noć u restoranu Karmen u Blizancima.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/Brotnjo.info