Čitluk dobiva novu autobusnu postaju, zelenu pijacu, spomen obilježje...

citluk
... se sada ubraja među gospodarski razvijenije općine u Bosni i Hercegovini.

Iako je sam Čitluk posljednjih godina uvelike izgrađen i sada je mnogo ljepši nego nekad, tom općinskom središtu još uvijek dosta toga nedostaje. A s malo više odlučnosti i volje sve bi se to s lakoćom moglo popraviti.

Primjerice, Čitluk je jedno od rijetkih općinskih središta bez uređene gradske tržnice. Već desetljećima poljodjelci iz ljubuške, čapljinske i ostalih hercegovačkih općina svoje proizvode Čitlučanima nude na neuvjetnom prostoru pokraj Robne kuće, tik uz asfaltnu cestu, i to na neprikladnim stolovima, a nerijetko i na samom nogostupu. Godinama se govori kako je u planu gradnja nove suvremeno uređene čitlučke zelene tržnice, stoga je vrijeme i da Čitlučani, konačno, dobiju potrebnu i lijepo uređenju zelenu tržnicu.

Uz to, Čitluku je potreban suvremeni autobusni kolodvor. Autobusi u tranzitu desetljećima se zaustavljaju na kolniku glavne gradske ulice - Ulice kralja Tomislava - čime stvaraju prometne gužve i dovode u opasnost putnike i ostale sudionike u prometu. Nužno je izgraditi autobusni kolodvor, čime bi se osjetno povećala sigurnost svih sudionika u prometu kroz Čitluk. Ta opasnost je doista velika jer u općini postoji nekoliko tisuća automobila, a kako Čitluk nema ni obilaznice, sav promet magistralnom cestom Mostar - Čitluk - Ljubuški i prema čvorištu autoceste u Zvirovićima, odvija se kroz sam centar grada - Ulicom kralja Tomislava.

Zbog brojnih putničkih automobila i teretnih vozila, promet je u toj ulici toliko otežan da često dolazi do zastoja. Zbog prometnih gužvi najugroženiji su učenici OŠ fra Didaka Buntića,koji od početka rujna do sredine lipnja svakodnevno, unatoč izgrađenom podvožnjaku, prelaze ulicu pri odlasku i povratku iz škole.

Iako općinske vlasti Čitluka godinama upozoravaju mjerodavno ministarstvo prometa i veza na potrebu izgradnje čitlučke obilaznice, osim što je ucrtana trasa kojom bi trebala ići, njezine izgradnje, nažalost, barem zasad, nema ni na vidiku. Dodatne prometne probleme predstavlja i jedini čitlučki semafor koji ispravno radi tek nekoliko dana u godini. Probleme prometu u općini Čitluk predstavljaju tzv. "crne točke" te kolnik dijela regionalne ceste od Tromeđe kroz Međugorje i dalje do autoceste Vc u Zvirovićima, kao i čitlučkog dijela regionalne prometnice od Tromeđe prema Širokom Brijegu. Sve dok se ne izgradi obilaznica, ne urede ceste i ne popravi semafor, sigurnost svih sudionika u prometu glavnom čitlučkom ulicom teško će se povećati.

Tijekom Drugog svjetskog rata i poraća te u Domovinskom ratu mnogi su Brotnjaci svoje živote žrtvovali boreći se za hrvatsku opstojnost i slobodu svoga naroda i svoga kraja. Njima u čast i znak zahvalnosti u mnogim broćanskim selima izgrađena su dostojna spomen obilježja koja će buduće naraštaje Brotnjaka trajno podsjećati i upozoravati da nikad ne zaborave te hrabre hrvatske domoljube.

Treba reći da je još davno u Čitluku izgrađen središnji spomen-križ za sve poginule branitelje Brotnja. No, poginuli vitezovi Brotnja zaslužuju da im se u tom općinskom središtu podigne ljepše i dostojnije spomen obilježje s ispisanim imenima i nadnevkom njihova stradanja, kao mjesto na kojem će im cijelo Brotnjo paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i molitvom odavati dužnu počast i zahvalnost te vječno se sjećati njihove žrtve za sve nas, a to bi se moglo uskoro i realizirati.

Foto: FENA