Ante Prskalo – Toma iz Čitluka uzgojio pipun težak preko 11 kg

Ante Prskalo – Toma, pipun
Tako nas je jučer nazvao Ante Prskalo - Toma iz prigradskog čitlučkog naselju Gradnići, koji nam se pohvalio da je u vrtu pokraj svoje obiteljske kuće uzgojio golemi plod dinje težak, vjerovali ili ne, čak 11,15 kg, piše Brotnjo.info.

Ante kaže da je taj golemi plod izgledao kao pravi gorostas među ostalim plodovima dinje koji su teški između 3 i 5 kg. Rekao nam je da je sjeme te dinje kupio u Poljoprivrednoj ljekarni Vitis d.o.o. Čitluk te da se i sam čudi nevjerojatnoj veličini i težini tog ploda u odnosu na ostale koji su prosječni.

Za Antin rekordni gorostasni plod dinje brzo se pročulo pa se njegovi susjedi pohrlili da vide to rijetko „čudo" od bostana. Dok su razgledali plod dinje, odreda su komentirali kako su viđali tolike pa i mnogo veće plodove lubenica te kako misle da toliki plod dinje još nitko u Brotnju nije uspio uzgojiti.

Začuđene susjede Ante je usput počastio svojim rekorderom i obećao im ostaviti sjeme tog gorostasa. S obzirom da ga zanima je li njegov plod rekorder, pozvao je da mu se jave svi koji su proizveli težu dinju. Budući da je riječ o doista rijetko velikom i izuzetno slasnom plodu, bilo bi dobro tu sortu Antine dinje sačuvati i pokušati je proizvoditi u plantažnom uzgoju.