“Ćiro” ponovno veže Hercegovinu sa Dubrovnikom?

Ćiro, vlak, Hercegovina, Dubrovnik, Dalmacija, Ćiro, Čapljina, Dubrovnik, Ravno
Obnovljeni kilometar ove željeznice, duge oko 100 kilometara, koštao bi skoro milion maraka, s tim da pokretači inicijative za obnovu tvrde da bi se isplatio svaki kilometar, jer su uskotračne pruge u svijetu postale pravi turistički hit, piše Dnevni avaz.

Ova željeznica, koja je do prije četrdesetak godina predstavljala svojevrsnu žilu kucavicu ovog područja, izgrađena je tada za potrebe austrougarske vojske. Njome je svakodnevno putnike i robu prevozio stari "ćiro", kojim se, tvrde Hercegovci, tada moglo stići sve do Beča. Ukinuta je 1976. godine preko noći, nakon čega je život u najjužnijem dijelu Hercegovine, naročito u Ravnom i zaleđu Neuma, počeo odumirati.

"Ideja je kvalitetna, no, jasno je da je i investicija ogromna. Postoje dionice koje bi se već mogle staviti u funkciju. Primjera radi, uz malo novca dalo bi se tako na dionici od Ravnog do Zavale osigurati turistički vlak, popularnog "ćiru", koji bi, zasigurno, bio velika atrakcija među turistima", istaknuo je načelnik općine Ravno Andrija Šimunović.

Šimunović optimista
Samo ta dionica duga oko 5,5 kilometara, istaknuo je Šimunović, koštala bi oko pet i po miliona KM.

"To su znatna sredstva koja je u ovim uvjetima teško dobiti, ali je interesantna priča i siguran sam da ćemo s vremenom i to realizirati", istakao je Šimunović.