Certificiranje i brendiranje hercegovačkog meda

pčelari

Matica Mostar je još u srpnju ove godine službeno dobila rješenje i certifikat o zaštiti Hercegovačkog meda od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Postupkom zaštite imena i podrijetla meda zaštitit će se sedam vrsta meda od kojih su za Hercegovinu najznačajniji med od kadulje, tilovine, vrijeska i drače, piše dnevni-list.ba.

Iz Udruge pozivaju sve proizvođače meda koji žele certificirati i brendirati svoj med
čime će zaštiti ime i kvalitetu svojih proizvoda da dođu na svečanu promociju.
Promocija će biti upriličena u hotelu "Ero", a nazočiti mogu svi oni koji žele doznati nešto više o pravom hercegovačkom autohtonom medu, njegovoj proizvodnji i načinu certificiranja.

Zaštita autohtonog meda

Boras Kvesić, predsjednik Udruge, kazao je kako već sedam godina rade na projektu ocjenjivanja autohtonih vrsta meda u Hercegovini.

"Projektom smo obuhvatili zaštitu posebnosti, podrijetla i izvornosti meda što je jedna od najjačih zaštita. Pod ovom zaštitom podrazumijeva se ime, zemljopis, odnosno naziv regije koji služe da se označi proizvod koji odatle potječe i čija je kvaliteta posebna", kazao je Kvesić. Uvjet brendiranja je da se cijeli postupak nastanka meda događa na području Hercegovine, od pčela do medonosnih biljaka, vrcanja i pakiranja koji će također biti zaštićeni.

Umjetno spravljeni med

"Svjedoci smo da se po gradu prodaju smjese koje se mogu samo nazvati medom. Vrlo je malo pravog meda. Med koji se prodaje po cijeni od 5 maraka zapravo je sastavljen od šećernih namaza i ostalih smjesa, a tehnologija je toliko uznapredovala da je jako teško na prvi pogled prepoznati ono što je pravi med", dodao je Kvesić.

Poražavajuće za BiH je to da ne postoji niti jedan laboratorij koji radi peludnu analizu, a to je osnova kod botaničke vrste meda. Zaštita i certifikacija meda je veliki pomak za pčelarstvo u Hercegovini, ali će trebati mnogo vremena i upornosti da ovakvo nešto zaživi na našim područjima.