Zbog gužvi u Doljanima, GP Gabela Polje opet otvoren za sve

GP Doljani, Gabela, prijelaz, granični prijelazi, granični prijelaz, Gabela, granični prijelazi, granični prijelaz, Metković, Gabela, Gabela polje
Iako su blagdani, kada se očekuje višestruko veća frekvencija vozila na svim graničnim prijelazima, a posebice na jugu Bosne i Hercegovine za više od dva tjedna, u Doljanima se već čeka od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koje je doba dana.

Svjesni tog problema, članovi Mješovitog povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima na sjednici 6. prosinca 2017. godine donijeli su odluku o privremenom međunarodnom prometu putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Gabela Polje i Gabela u trajanju od tri mjeseca, odnosno do sljedeće sjednice Povjerenstva.

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca granični prijelaz Gabela Polje zatvoren je za međunarodni promet te su njime mogli prometovati samo stanovnici u pograničnom području. Metkovčani, ali i stanovnici čapljinskih sela koja se naslanjaju na granične prijelaze Gabela Polje i Doljani, negodovali su na takvu odluku Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima. Stanovnici s obiju strana granice više su puta istaknuli kako, zbog velike frekvencije vozila, postoji potreba da se granični prijelaz Gabela Polje - Gabela trajno prekategorizira u međunarodni granični prijelaz.

Kako neslužbeno doznajemo, s bh. strane pokrenuta je inicijativa prema trajnoj prekategorizaciji tog graničnog prijelaza, međutim, konačna odluka je na spomenutom Povjerenstvu. 
Mještani su upozoravali i na nedostatke novog graničnog prijelaza Doljani - Metković.

Granični prijelaz u Metkoviću, u Ulici Stjepana Radića, vrijedan je 20 milijuna kuna i trebao je biti otvoren krajem veljače, no, zbog problema s uporabnom dozvolom, u promet je pušten tek prošloga mjesec. Napravljen je tek dvadesetak metara od kuća. Novi granični prijelaz sada je kućama bliži kilometar i pol od onoga starog, praktički u njihovu dvorištu. - Kad jedemo nešto, pored nas prolaze autobusi, tegljači, udišemo ispusne plinove, nitko ne gasi auto, ovdje nema života - izjavio je nedavno Zvonimir Kuralj iz Metkovića.

Uz gužve, jedan od glavnih problema na samom prijelazu je nemogućnost normalnog prometovanja autobusa.

Naime, dva autobusa se ne mogu mimoići na samom graničnom prijelazu, a veći autobusi ne mogu ni ući u granični prijelaz zbog visine kontrolnih kućica. Jedina alternativa većim autobusima tako je upravo granični prijelaz Gabela Polje ili dvadesetak kilometara udaljena Bijača.

Vecernji list