Vlasnici špediterskih tvrtki iz Čapljine osuđeni na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci

Pravosuđe
...i krivotvorenja isprave osuđena na uvjetnu kaznu od šest mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Presudu je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje koje su Zovko i njezina odvjetnica Nada Dalipagić sklopile s Tužiteljstvom BIH izrekao sudac Branko Perić. Zovko se osim djela za koja je osuđena teretila još za zloporabu položaja ili ovlasti te primanja dara ili drugih oblika koristi, ali je Tužiteljstvo prilikom sklapanja sporazuma odustalo od ovih točaka optužnice, dok ih je Sud odbio.

Podsjetimo u pitanju je suđenje za predmet u kojem je bilo 29 optuženih, među kojima su ovlaštene osobe iz čapljinskih tvrtki, zaposlenici Uprave za neizravno oporezivanje te granični policajci.

Osim Ankice Zovko, jučer je na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca s rokom kušnje od dvije godine osuđen i carinski službenik Goran Bućo zbog zloporabe položaja ili ovlasti, dok je odbijena optužba za udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Presuda Bući je također uslijedila nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje.

Osim Zovko i Buće, jučer su nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje izrečene kazne carinicima Dominiku Pavloviću i Luki Mustapiću te Mladenu Božiću. Pavlović je dobio uvjetu kaznu od četiri mjeseca, Božić pet mjeseci, a Pavlović tri mjeseca zatvora, a svoj trojici je rok kušnje od dvije godine.

Ranije je, podsjetimo, na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci osuđen direktor tvrtke Šutalo Trade iz Čapljine Marinko Šutalo, nakon što je sklopio sporazum. Sporazume su također sklopili carinski službenici Zvonko Knežević, Zdenko Pehar, Ivan Obradović i Đuro Pažin.

Ovlaštene službene osobe u čapljinskim poduzećima Šutalo Trade, Expres šped i Mega šped su, kako stoji u optužnici, po prethodnom dogovoru s ovlaštenim osobama UNO-a i Granične policije na graničnom prijelazu Doljani, udružili međusobno i s drugim njima poznatim osobama, s ciljem da za dogovorenu novčanu naknadu, suprotno važećim zakonskim odredbama, u razdoblju od rujna do listopada 2004. godine omoguće da se provedu nezakonite carinske procedure.

Optuženi su na graničnom prijelazu Doljani omogućili legalizaciju uvoza rabljenih vozila u BiH tako što su omogućili carinsku proceduru - prijavu, uvoz i carinjenje ovih automobila, koja su prethodno protuzakonito, izbjegavanjem mjera carinske kontrole, ušla u carinsko područje BiH.

H. Rovčanin | Dnevni list