VIDEO/ Čapljina: Običaj cjelonoćnog zvonjenja u groblju sv. Franje

02.11.2019

U gradskom groblju svetog Franje Čapljina već dugi niz godina čuva se običaj koji je karakterističan za cijelu općinu, ali možemo slobodno reći i za cijelu državu.

Radi se zaista o neobičnom običaju – u noći sa blagdana Svih svetih na blagdan Dušnog dana u navedenom groblju cijelu noć zvoni se mrtvačko zvono, da se nazove pokoj mrtvim dušama koje su pokopane u groblju sv. Franje u Čapljini, piše čapljinski portal.

Vrgorac je prigradsko naselje općine Čapljina, koje se sa svojih 200-tinjak kuća smjestilo svega pola kilometra od strogog centra grada.

No ipak ovaj dio se izolirao kao zasebna cjelina grada, u pogledu svog oblika, stanovništva i povijesti.

U Vrgorcu se nalazi i mjesno groblje za koje je vezan jedan običaj koji nije karakterističan ni za jedno mjesto u okolici, a i šire.

Ovaj običaj vezan je samo za ovo groblje i ovaj grad, jer ne nalazim nigdje zapisano ni poznato da postoji u cijeloj BiH ili Hrvatskoj.

Na blagdan Svih Svetih u groblju bi se služila svečana misa. Istog dana, čim zađe sunce, odnosno sa pojavom noći, muškarci se počinju okupljati u groblju kraj kapelice.

Svi muškarci iz cijelog Vrgorca dolaze u groblje. Oni stariji dolaze prvi dok se mlađi počinju okupljati nešto kasnije jer treba izdržati do jutra.

Jedna osoba uzima konop i počinje zvonjavu. Zvoni se ” mrtvačko ” zvono, odnosno bat udara konstantno od jednu stranu zvona.

Zvono ne smije stati, tj. zvonjava ne smije prestati, tako da konop ide ” iz ruke u ruku ” i zvonjava se nastavlja. Odjeci zvona čuju se nadaleko, nošeni vjetrom i noćnom tišinom mogu se čuti čak i u samom gradu.

https://www.youtube.com/watch?v=tSOA7Zs9-_c


loading...