Utemeljeno vijeće mladih Općine Čapljina

vijeće mladih, Čapljina
Skupina mladih inicirala je osnivanje ovog Vijeća, koje bi trebalo biti pokretačka snaga mlađih naraštaja u njihovu ukljičivanju u sve sfere života i odlučivanja.

Sve je to dobilo potvrdu na osnivačkoj skupštini Vijeća mladih Općine Čapljina, kojoj su uz mlade čapljinke i čapljince nazočili i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić sa svojim pomoćnicima i suradnicima te brojna izaslanstva stradalničkih udruga i mostarskog Sveučilišta.

Za predsjednika Vijeća mladih izabran je Marinko Šanje, student treće godine politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na funkcije potpredsjednika izabrani su Ana Šimović i Tihomir Šutalo, studenti druge godine politologije, dok je tajnica Vijeća Nikolina Stanković, studentica prve godine psihologije na Sveučilištu u Mostaru.

“ Cilj nam je animirati mlade sa ovog područja te poboljšati njihov status. No, to možemo samo udruženim snagama i uz potporu i razumijevanje svih institucija i udruga. Stoga ćemo i organizirati brojne javne tribine i druge skupove na kojima će se promovirati interesi mladih te predstavljati sve ono što oni rade ili tek planiraju. Želja nam je biti krovna organizacija mladih Općine Čapljina pa stoga moramo biti ta glavna pokretačka snaga. Za sve to imamo volju i odlučnost, a preostaje nam još taj zajednički rad, pri čemu se ne smijemo dijeliti i sukobljavati kada se odlučuje o mladima. “ - poručio je novoizabrani predsjenik Vijeća mladih Općine Čapljina Marinko Šanje.

Na osnivačkoj skupštini Vijeća mladih, održanoj u dvorani Općinskog vijeća Čapljina u zgradi MUP-a, čestitke i jasne poruke mladima odaslao je čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić.

“ Pred vama je težak posao u kojem ćete morati trošiti dosta živaca i snage. Raduje ta vaša odlučnost za utemeljenje Vijeća mladih koje će najbolje znati koje su sve potrebe i problemi mladih na ovom području. Nemojte dopustiti da o tome u vaše ime odlučuje politika. Vi ste ta lokomotiva koja će povući  pri tom rješavanju potreba i problema mladih. Lokalna vlast već daje veliku potporu i konkretnu pomoć mladim ljudima pri školovanju i zapošljavanju a to će se nastaviti i ubuduće. Po izdvojenom novcu za studente u odnosu na općinski proračun Općina Čapljina je četvrta u BIH, dok su iza nas gospodarski moćne sredine kao što su Mostar, Zenica, Banja Luka, Široki Brijeg... Uz sve to u Općini smo zaposlili  14 pripravnika, kojima  je jako važno sticanje tog radnog iskustva. To je dio onoga što se pruža mladima na ovom području. “ - istaknuo je načelnik Vidić.

Članovima Vijeća mladih i njihovu izabranu vodstvu sve najbolje je poželio i prof. Milan Vego, pročelnik politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

“ Vi ste ogromna snaga koja zajednički može učiniti dosta dobrih stvari pa Čapljina mora biti ponosna na sve vas. Živite život mladih i neka vam na prvom mjestu budu zaštita i promocija prava te potreba mladih snaga na ovom i svim drugim područjima. “ - poručio je prof. Milan Vego.

Frano Matić | Večernji list/čaportal