Utemeljen Inicijativni odbor HRS-a Čapljina

HRS, Čapljina

Za predsjednika I.O. izabran je Mario Jurković, a za članove odbora koji će u sljedećem periodu organizirati općinski odbor izabrani su Danijel Ramljak, Emanuel Brajković i Davorin Bule.

Predsjednik I.O. Mario Jurković prezentirao je program aktivnosti. Paralelno sa organiziranjem općinskog odbora, HRS će u Čapljini raditi na projektima gospodarskog programa HRS-a prvenstveno iz oblasti poljoprivrede, turizma, kao i međudržavne suradnje sa Republikom Hrvatskom, osobito kada se radi o općinama iz RH koje graniče sa čapljinskim područjem. Kratkoročno gledano, primarni fokus u sljedećem periodu će biti lobiranje pri institucijama HNS-a, hrvatskog Sabora i Vlade RH kako bi se granični prijelaz Gabela polje - Metković u periodu od 01.06. do 30.09. otvorio kao međunarodni granični prijelaz, čime bi se riješio problem gužvi koje svake godine u ljetnom periodu blokiraju južni dio općine.

„Još početkom 2014. godine Vijeće ministara BiH je uputilo inicijativu za rješavanjem problema granične oblasti. Budući da Vlada RH više od godinu dana nije imenovala svoje predstavnike u sastav mješovitog povjerenstva za provedbu ugovora o graničnim prijelazima, sve je ostalo samo na inicijativi. Niti predstavnici dijaspore u hrvatskom Saboru, kao i politički predstavnici Hrvata iz BiH nisu ovaj problem iznijeli na bilo kojem od službenih sastanaka i susreta sa Premijerom i predstavnicima Vlade RH. Kontaktirati ćemo HNS, predstavnike dijaspore u Saboru RH, kao i naše kontakte pri Vladi RH i uredu Predsjednice RH kako bi se riješio problem ovog graničnog prijelaza. Ukoliko još uvijek Republika Hrvatska ne bude izvršavala ugovorne obveze, ovo pitanje ćemo podići na razinu Parlamenta EU." - u svom izlaganju pored ostalog iznio je Mario Jurković.
HRS će nastaviti sa organiziranjem svoje infrastrukture, a programski cilj je do kraja godine infrastrukturom pokriti sva područja gdje žive Hrvati u BiH.

HRS