U Počitelju će se morati ukloniti klime, satelitske antene, kiosci...

Počitelj, Počitelj, slikari, slikarica, Počitelj

... propisan strogim međunarodnim kriterijima koji uključuje uklanjanje svih ilegalno sagrađenih konstrukcija i objekata, piše Večernji list BiH.

Regulacijski plan

Prema regulacijskom planu povijesnog gradskog područja Počitelj, koji su vlasti u BiH usvojile u listopadu 2017., a koji posjeduje Večernjak, to znači da mjerodavne vlasti moraju stati ukraj, kako piše, "samoinicijativnom ugrađivanju neprimjerenih elementa, kao što su različite nadstrešnice, tende, kiosci, metalna tipska vrata i ograde pocinčani oluci, nove rešetke, eslingerske rolete, drveni kapci-škure ili grilje, klima-uređaji, satelitske antene... jer svi oni mijenjaju i ugrožavaju izvorne vrijednosti zaštićenog lokaliteta".

U budućnosti bi stolovi i suncobrani na ugostiteljskim i turističkim objektima trebali izgledati jednoobrazno. U tom planu piše kako suncobran mora biti izrađen od jednobojnoga zaštitnog platna, odnosno sličnoga prikladnog prirodnog materijala. Suncobrani ispred istoga ugostiteljskog objekta moraju biti jednake boje, a zaštitno platno suncobrana mora biti bijele, bež, svijetlosive te sličnih neupadljivih boja.

Reklamna poruka proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta može se postaviti na preklopu suncobrana. Postavljen i otvoren suncobran, tenda i nadstrešnica smiju natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase. Svi elementi pomoćnog mobilijara moraju biti vizualno i estetski usklađeni. Planom je predviđeno uklanjanje kioska koji izravno stoje na ulazu objekata i pješačkih ulaza u stari grad.

Kiosci ne smiju zaklanjati i smanjiti vidljivost pješacima i drugim sudionicima u prometu te moraju biti usmjereni prema smjeru kretanja pješaka. Objekt bojom mora biti usklađen s bojom okolnih objekata ili ambijenta. Ne smije biti žarkih boja i tamnih tonova boja kao što su crvena, ljubičasta, ružičasta, kao ni tonova izvedenih iz navedenih.

Također su jasno definirani izgled i pozicija klupa za odmor unutar starog grada Počitelja. U planu piše kako "klupe moraju biti jasno pozicionirane k prostoru prolaza pješaka i moraju biti implementirane da u vizualno-tehničkom smislu budu sastavni dio prostora unutar kojeg se postavljaju. Konstrukcija se radi od vruće pocinčanog čelika standardno praškasto bojenog u antracit 7016 ili crnu boju ili nehrđajućeg čelika - inoksa".

Reklamna tijela

Planom je predviđena zabrana podizanja reklamnih tijela, oglasa i oznaka koji narušavaju vizure i zaklanjaju urbani pejzaž. Predviđena je i izgradnja nove prometnice, kao i parkirališnih površina.

Prema planu, na Počitelj brdu projektirana je nova parkirališna površina s 123 parkirališna mjesta za osobne automobile i sedam za autobuse za sve posjetitelje koji odluče s gornje strane pristupiti povijesnoj jezgri.

Poslije rata izgrađeni objekti od betona moraju se ukloniti iz stare jezgre grada jer su doveli do degradiranja starih autentičnih struktura samog povijesnog gradskog područja.