U Čapljini počeo prvi “Uštipak fest”

uštipak fest , gastromanifestacija

Prva gastro – turistička manifestacija “Uštipak fest” počela je danas u Čapljini.

Kao što i ime festivala govori zvijezda manifestacije je tradicionalni hercegovački uštipak, koji prave bake u narodnim nošnjama, koristeći domaće svježe brašno i trikove koje su naučile od svojih majki i baka. Cilj je uštipak mekane sredine, hrskave okoline, a da ne upije ulja. Pravi hercegovački, od tri sastojka – voda – sol –brašno.

Da nitko ne ostane gladan, danas se brine se posebna ekipa Čapljinca Luke Stojića Lule koji će u velikoj posudi po prvi puta peći uštipke, ali i simbolično ispeći najduži hercegovački uštipak.

Kako su uz uštipke uvijek išli sir, pršut i vina tako su i danas predstavljena brojna hercegovačka vina i sirevi. 

Na uštipak festu prezentirana su i tradicionalna hercegovačka jela, pura i lučnica, raštika, divlje zelje, janjetina…, a nakon svih ovih guštanja nastupiti će i „Trio Gušt“

Ovaj specifični festival koji promovira autohtonu gastronomiju Hercegovine organizira se u suradnji s partnerima: Grad Čapljina, Federalno ministarstvo kulture i športa, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada HNŽ, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Turistička zajednica HNŽ, Udruga STAP, Udruga Life. 

K.Perić