U Čapljini otvoreno reciklažno dvorište

Srednja škola Čapljina
Navedenim projektom upravlja talijanska organizacija "COSPE" iz Firence u partnerstvu s Udrugom za poduzetništvo i posao "LiNK" Mostar, a u suradnji s Općinom Čapljina te Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Riječ je o trogodišnjem projektu čiji je glavni cilj uspostaviti održivi mehanizam skupljanja, selektiranja i valorizacije korisnog krutog otpada, što bi trebalo tujecati na smanjenje količina otpada, posebice korisnog otpada koji se odlaže na deponiju, a time i štedi odlagališni prostor i produžuje vijek trajanja deponije.

Reciklažno dvorište u Čapljini smješteno je pored javnom komunalnog poduzeća i opremljeno je suvremenom opremom koja se sastoji od horizontalne presa-balirke s transportnim trakama koje omogućavaju presovanje i baliranje određenih vrsta otpada, uz poštivanje normativa za ispravno upravljanje otpadom i očuvanje okoliša, kazala u izjavi za FENA-u koordinatorica projekta Amela Bećirović.

"U samom Reciklažnom dvorištu neće se vršiti klasična reciklaža, već se dovoziti razdvojeni, korisni otpad (papir i karton, PET ambalaža, otpadna plastika/ PET tvrdi, najlon - PE folija, Al limenke) koji dolazi od gospodarskih subjekata, proizvodnih i uslužnih djelatnosti, ustanova, organizacija, škola, kao i stanovništva s područja općine Čapljina. Dovezeni se otpad putem transportnih traka pregleda i putem prese sabija i balira na željenu zapreminu i težinu. Na mjestima većih generatora korisnog otpada bit će postavljeni kontejneri, koji su također nabavljeni iz projekta", kazala je Bećirović, istaknuvši kako će isto Reciklažno dvorište 7. srpnja biti otvoreno u općini Jablanica.

Općine Čapljina i Jablanica prihvatile su ovaj način upravljanja otpadom jer predstavlja početak sustavnog rješavanja korisnog otpada, što je definirano po Zakonu o zaštiti okoliša, te novim Pravilnikom o upravljanju otpadom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

(Fena)