U Čapljini i Stocu nema nastave, djeca preživjela pravi šok

potres u Hercegovini, Čapljina, Stolac

Nakon snažnog potresa koji je jutros pogodio Hercegovinu prekinuta je nastava u brojnim osnovnim i srednjim školama, a popodne je uopće neće biti.

Ravnatelji svih škola na području Grada Čapljine dogovorili su da nema popodnevne nastave. Ravnateljica Osnovne škole Čapljina Blaženka Obradović kaže da štete na njihovoj školi nije bilo, no da popodne neće biti nastave.

Školu, naime, pohađa preko 1000 djece i teško ih je izvesti vani u slučaju novog potresa. Isto je i u Stocu. Ravnatelji škola uz naputak Općine prekinuli su nastavu, koje neće biti ni u popodnevnim satima. Ravnateljica Mirjana Biletić u izjavi za Hercegovina info kaže da su sva djeca sigurno vraćena kućama, a da popodne nema nastave. Podrhtavanja tla se i dalje nastavljaju, a upitno je kakvo će stanje biti i sutra. Bojazni su tim veće što su školski objekti stariji.

I u nekim školama u Mostaru nastava je prekinuta, no kompletne informacije o ne(održavanju) nastave još nema.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izdao je naputak o ponašanju tijekom potresa.

„Najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće ozljede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i općenito, predmeti koji padaju. Cilj jest dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati, između ostalog navodi Bešlić.

Podsjetimo, potres jačine 5,2 po Rihteru sa epicentrom istočno od Blagaja prema Nevesinju jutros u 10.19 sati pogodio je Hercegovinu. Tresli su prozori, zveckalo posuđe, a djeca u školama preživjela su pravi šok.

K.Perić