Stanovnicima Gabela polja prijete nove opasnosti;u kućama se pojavljuju miševi i zmije

Zbog izlijevanja kanalizacija i plavljenja dvorišta i svih stambenih i pomoćnih objekata ovom naselju prijeti opasnost od izbijanja zaraznih bolesti. Razlog za paniku je prava najezda štakora pa i zmija koji zalaze u kuće i podrume pa čak i u ovdašnji dječji vrtić.

Upravo su časne sestre koje vode taj dječji vrtić imale bliske susrete za zmijama, pa im je to bio još veći šok od svega onoga što su doživjele prethodnih dana. Voda je poplavila i dječji vrtić, gdje je propalo na stotine darova koji su bili pripremljeni za božićne blagdane, a jedna časna sestra pala je niza skliske stepenice i slomila kuk, no zbog visokog vodostaja vode tek su je nakon sat vremena izvukli pripadnici Gorske službe spašavanja iz RH.

Stotine kuća u Gabela polju mogli smo obići samo uz pomoć gumenog čamca. To je ovih dana i jedini način prometovanja kroz veći dio poplavljenog naselja Gabela polja, odakle mole da im se što žurnije pomogne.

'' Uz plavljenje kuća, pomoćnih objekata, usjeva i plastenika sada strahujemo i od tih zaraza koje mogu prenijeti štakori i razni drugi glodavci koje voda nosi na sve strane. Zato nam je žurno potrebna deratizacija objekata i dvorišta kako bi se izbjegle te štetne posljedice za zdravlje svih mještana Gabela polja. Potrebni su nam i uređaji za izbacivanje vode i isušivanje prostorija odakle se voda sama od sebe zasigurno neće povući još mjesecima. A uz sve to strahujemo od novih izbijanja podzemnih voda koje su nam i prethodnih dana stvarale ogromne probleme. Općina Čapljina nam je izišla u susret, ali za naše probleme nužna je i pomoć županijskih i federalnih institucija. Ne smijemo ni pomisliti što će se dogoditi ako se nešto žurno ne učini. " - upozoravaju Andrija Barišić, predsjednik Mjesne zajednice Gabela polje i njegov zamjenik Mario Šimović.

Brojni mještani Gabela polja i jučer su se jedva probijali kroz poplavljena dvorišta te su ispumpavali vodu iz svojih kuća. Na nakim mjestima ni nasipi nisu pomogli pa su bile neizbježne i ogromne štete u kućama i pomoćnim objektima. Uništeni su i plastenici i usjevi te kompletna zimska proizvodnja ali i sadnice za kasniju poljoprivrednu proizvodnju.

'' Uz pomoć Općine Čapljina organiziramo podjelu hrane, čizama i goriva svim našim ugroženim mještanima. Samo da nas ponovno ne zadese velike padaline i ne izbiju podzemne vode. Ovo je kao neko zatišje pred buru."- ističu još čelni ljudi Mjesne zajednice Gabela polje.

Frano Matić/ČAportal