Romi napustili novosagrađene kuće i otišli u Njemačku

novoizgrađena kuća
Pet novih prizemnica je pusto, a otpad i odbačeno pokućstvo je razbacan posvuda.

Umjesto vreve djece i tradicionalno domaćinski raspoloženih Roma, dijelom ovog malog sela vlada čudna tišina. Gdje su nestali novi žitelji Stanojevića, mjestašca s oko 100-injak žitelja i zašto su novi domovi, predviđeni za zbrinjavanje romskih obitelji u milijunskom projektu EU-a i lokalne zajednice - danas prazni?

"Nema vam gore nikoga. Svi su negdje odselili. Znam da je jednoj od obitelji rođak koji živi u Njemačkoj poslao jamstvo za turističko boravište i da su svi, zajedno s djecom, otišli", izjavio je za DW Dževad Pezo, mjesni povjerenik Stanojevića. Što njegovi susjedi rade u Njemačkoj, on ne zna.

Govori kako je, zahvaljujući projektu zbrinjavanja Roma i njihovo selo dobilo obnovljenu elektro mrežu i lokalni put.

"Naši novi susjedi su uselili u nove kuće, poklonjeni su im i motokultivatori za obradu zemlje i novo vozilo kako bi mogli djecu, zajedno s našom, voziti u školu. Ali, djeca su išla u školu samo dva dana, a motokultivatore su prodali", pojašnjava Pezo, istodobno se čudeći postupcima susjeda za koje istodobno kaže kako starosjediocima nisu pričinjavali nikakve probleme.

Ovo malo selo od Čapljine je udaljeno oko 25 kilometara, a žitelji prvenstveno žive od poljoprivrede te manjim dijelom od stočarstva. Romske obitelji život u kartonskim barakama na gradskoj deponiji zamijenili su novim kućama. No, kako se čini, više od milijun eura i sva pomoć EU-a, UNHCR-a i Općine Čapljina nisu bile dovoljne za njihovu potpunu integraciju u društvo.

"Mi, povratnici, dobili smo samo dva motokultivatora, a oni su dobili sedam ili osam i sve odmah prodali jer ne žele raditi. Svaka 'freza' košta više od tisuću maraka, a poklonjeno im je i novo vozilo za prijevoz djece, nove kuće, namještaj, a sada je sve pusto. To je sramota", kaže u prolazu jedna od mještanki Stanojevića.

I izgradnja stambenih objekata za nezbrinutu romsku populaciju dio je projekta 'Akcija Roma', a pet kuća u Stanojevićima ubrajaju se u ukupno 149 stambenih jedinica koje financira EU s 2,5 milijuna eura, a lokalna zajednica - općina Čapljina s pola milijuna eura.

Radost i svečanost prilikom uručenja ključeva i useljenja u nove i sigurne domove iz studenog 2015. godine izgleda da je brzo splasnula, a novi žitelji Stanojevića sreću i dalje traže - negdje drugdje.