Roba ‘probija’ granicu, a bijelom luku crno se piše

... zahvaljujući kontinuiranom padu proizvodnje manje se baca nego ranijih godina. “Siesta“ se osjeća na svakom koraku, a u prilog joj govori i činjenica da je polovica stalnih prodavača uzela “godišnji odmor“, piše Večernji list.

Izvoz gotovo nemoguć

Naravno, prvo što smo pitali bilo je kako se ulazak RH u EU odrazio na rad Veletržnice? Odgovor nas je iznenadio: - Negativno, njihova roba i dalje dolazi ovamo, istina nešto manje, a naše dolje ne može ni pomoću trikova".

E, sad kuda roba iz Neretve (Opuzen - Metković), stiže na čapljinsku Veletržnicu naravno bez carine, pitanje je za DGS, pa i UNO. Seljaci i prodavači su zbog toga ogorčeni ističu da kao prije robu ne dovoze nekoliko puta dnevno. Roba iz Neretve i dalje "buši" rupe na granici, dok kako nam vele sugovornici. "dole mogu samo ptice".

Proizvodi na kojima se najviše osjeti zatvaranje granice su - rajčice, mahune i bijeli luk. Rajčice od hibridnih sjemena nude se po 0,5 - 0,6 KM, ali kupaca nema. Kraljica povrća iz Burturović polja je 0,8 KM, dok domaći ‘jabučar' ima dobru prođu marku kilogram. Najskuplje su bosanske rajčice, okolica Visokog, koje su 1,5 KM?

Zatvorena hrvatska granica uništila je cijenu mahuna koje su 0,8 - 1,0 KM, ali uzalud, nitko ih neće. Crno se piše i bijelom luku, koji se cijeni od 1,5 do 3,0 KM, u vijencima do 4 KM. U odnosu na ovo razdoblje prošle godine, cijena rajčica i bijelog luka je duplo manja, a mahuna čak tri do četiri puta! O raspoloženju proizvođača bolje je i ne pisati.

Krumpir u Crnu Goru

Zahvaljujući otvorenom crnogorskom tržištu krumpir se još dobro drži, a cijena se kreće od 0,5 - 0,6 KM. Zadovoljni još mogu biti proizvođači crvenog luka koji se na veliko, cijeni od 0,8 - 1,0 KM. Kupus je 0,2 - 0,3 KM, patlidžani 0,3 - 0,5 KM, krastavci i paprike 0,6 do 1,0 KM, zelena salata, blitva i kelj 0,8 do 1,0 KM. Kod voća jeftini su lubenice 0,2 - 0,4 KM, šljive 0,6 - 0,9 KM, grožđe 1,0 - 1,2 KM, smokve 1,5 KM. Jabuke su od 1,0 - 1,5 KM, kruške 0,8 - 1,4 KM, a najskuplje su kupine 4,0 KM.

Uglavnom, cijene domaće robe su niže. Za razliku od malih proizvođača koji su se našli u svojevrsnom getu, veliki proizvođači su bez zastoja nastavili izvoz u RH, EU. Grgo Matić iz Višića, jedan od prodavača, ističe da će aktualno stanje na Veletržnici neminovno donijeti "povećanje prijava na evidenciju za zapošljavanje".