Položeni vijenci i zapaljene svijeće za branitelje iz Trebižata

branitelji, trebižat, Ravno

U II Svjetskom ratu i poraću živote je za Domovinu dalo 113 Trebižaćana, dok je u Domovinskom ratu svoj život položilo 14 branitelja iz Trebižata.

Vijenci su položeni kod spomenika koji je podignut 1997 godine, čiji je autor Josip Antunović, a koji prikazuje dvije ruke koje čvrsto drže Hercegovački kamen, odnosno Domovinu. Na spomeniku se nalaze stihovi '' Hoću li jednom s te uzvisine vidjeti znamenje svanuća? Mirisna Tera Croatica, dolaze dani uskrsnuća ! '' – koje je napisao književnik Vladimir Pavlović.

Uz zvuke ''Lijepe naše'' vijence su položili izaslanstvo općine Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Mjesne zajednice Trebižat te izaslanstvo HKUD-a ''Seljačka sloga'' Trebižat.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Bernard Marić, a uz njega nazočni su bili fra Stanko Antunović, fra Martin Planinić, fra Bonifacije Barbarić, fra Mile Vlašić i fra Bože Radoš.

U svojoj propovijedi fra Bernard je istaknuo kako su nas ovi branitelji svojom žrtvom zadužili da čuvamo ono što su nam ostavili u nasljeđe, slobodnu Domovinu. Isto tako istaknuo je da su ubijeni samo zato što su Hrvati katolici i zato što su branili zemlju koju nam je Bog dao.

slike na čaportal

Zdravko Jakiša | ČA::portal