Peticiju je potpisalo skoro 15 tisuća ljudi

... direktor JP Park prirode Hutovo blato kaže:„Kad je riječ o peticiji nama se ideja svidjela, a vidimo da se svidjela i ljubiteljima prirode. Isto tako vidimo na internetu da je do sredine tjedna bilo 14.905 potpisa. Ja se nadam da će ih do obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, kada ćemo objaviti prve rezultate, biti još.

Jako nam je važno da se što više potpisa sakupi zbog uvjerljivosti, odnosno detektiranja svih naših problema kada je u pitanju održivo financiranje Hutovog blata, a isto tako i očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, te ukaže na problem nedostatka voda u vrelima na području parka. Na pitanje je li peticija vremenski ograničena, kazao nam je kako će trajati sve dok se ne riješe problemi.

- Nakon Dana vlažnih staništa, u ožujku imamo Dan voda, u svibnju Dan JP Park prirode Hutovo blato. Nadamo se da ćemo do tada postići zacrtane ciljeve. Znači do tada bi trebali uvjeriti institucije od lokalne do državne razine, da se više brinu oko Hutova blata kako bi se našlo rješenje za održivo financiranje ovoga područja, jer vidimo kako je teško stanje posljednjih godina u parku.

Dakle, bilo je svega i svačega, a što se tiče voda imamo samo ekstremne situacije, previše ili nedovoljno vode kako za mrijest riba tako i za ptice, biljni i životinjski svijet, kao i plovnost za obavljanje održive djelatnosti turizma.

Najmanja posjeta

Registriran je i pad posjećenosti.

- Od kada je osnovan Park 1995./1996. lani smo registrirali najmanje posjeta. Vlada HNŽ-a koja je osnivač parka, nije mogla izdvojiti dovoljno sredstava za njegovo financiranje. Zbog toga što lovočuvari nisu radili, imali smo puno problema, što je imalo odraza u javnosti. Bila je riječ o otkrivanju nasada kanabisa u parku, bilo je niz dezinformacija koje su kružile.

Prenosili su ih mediji, a davale službene osobe Federalnog MUP-a, o minskim poljima koja su navodno pronađena, što nije točno. Ja to želim i ovoga puta demantirati, što sam radio u više navrata. Dakle, u Hutovom blatu nema nikakvih mina ni minskih polja.

Mogu reći da se zbog trenutačnog stanja više sekiraju međunarodne nego domaće organizacije i ustanove, osobito Svjetska banka koja putem poduzeća za vodno područje Jadranskog mora financira izradu prostornog plana i plana upravljanja. Značajnu pomoć pruža i Federalno ministarstvo okoliša koje svake godine financira po jedan projekt..."

U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, na Karaotoku će se 4. veljače u organizaciji međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija, održati stručni skup na kojem će se govoriti o problemima s kojima se danas suočava Hutovo blato.

Izvor: Vecernji.ba