Opasna i neobilježena cesta u Bobanovom prijeti životima mnogobrojnih mališana

cesta, Čapljina, stanje na cestama, stanje na cestama

Naime, radi se o magistralnoj cesti koja naselje dijeli na dva dijela, a koja nije uopće obilježena prometnim znakovljem i koja nema obilježen pješački prijelaz, autobusno stajalište, nogostup i sve ono što je potrebno za sigurno prometovanje pješaka i vozila.

Potaknuti ovim problemom i u želji da širu javnost upoznamo s problematikom odlučili smo posjetiti ovo naselje, gdje smo razgovarali sa dopredsjednikom Mjesne zajednice Bobanovo, gospodinom Zdenkom Božićem, inače dugogodišnjim instruktorom vožnje i osobom koja je kompetentna razgovarati o ovoj temi.

'' Mislim da ćete se svi složiti da je zaista apsurdno da jedno naselje poput Bobanovog, koje ima 2000 mještana, uopće nema prometni znak na kojem piše ime naselja, tj. da uopće ne znate u koje naselje dolazite '' – ističe gospodin Božić i dodaje kako je to samo jedna karika u lancu koja vodi do glavne teme, a to je po život opasna prometnica koja ovo naselje dijeli na dva dijela.

Niti jednog prometnog znaka duž cijele dionice

'' Kao što i sami vidite cesta dijeli naselje na dva dijela. Veliki broj djece da bi došao u školu ili na dječje igralište mora preći preko ceste, a napominjem da se radi o djeci uzrasta od 1-4 razreda osnovne škole. Ta magistralna cesta, koju djeca prelaze svakodnevno, uopće nema osnovne uvijete za sigurnost pješaka. Na cijeloj dionici ne postoji nijedan pješački prijelaz, ne postoje oznake sa ograničenjem brzine, nigdje nećete vidjeti ni oznaku da se približavate školi, nogostup nikada nije ni postojao, a najveći apsurd od svega je što je na toj dionici ceste isprekidana linija, što znači da je pretjecanje dopušteno, a o oznakama za zabranjeno pretjecanje da ne govorim '' – upozorava Božić.

Najveću opasnost predstavlja nepostojanje autobusnih stajališta

Najveći problem u svemu ovome je, dodaje Božić, neriješeno pitanje autobusnih stajališta. Autobusi tako staju na prometnici, djeca iz autobusa izlaze izravno na cestu, a nerijetko i pretrčavaju cestu, što je najveći rizik za njihove živote. Prije par godina jedan mladi život ugašen je u obližnjem naselju upravo zbog nepostojanja autobusnog stajališta.

I zaista, sve ono što čini svakodnevicu jednog naselja, škola, trgovine, crkva, dječje igralište, nogometno igralište, nalazi se tik uz prometnicu kojom auta jure velikom brzinom, pa stanovnici svakodnevno strahuju za vlastite živote i živote svojih mališana.

Ovaj problem pitanje je većih razina vlasti

Na upit jesu li upozoravali vlast na ovaj problem gospodin Božić odgovara: '' Općinska vlast upoznata je s ovim problemom i načelnik dr. Smiljan Vidić sa svojim suradnicima daje sve od sebe da se ovaj problem riješi, no općina nije ta koja može donijeti bilo kakvu odluku. Direkcija cesta Federacije BiH jedina je nadležna institucija koja može riješiti ovaj problem, ali očito trebamo čekati da se dogodi neka tragedija pa da se onda stanje popravi, što je zaista žalosno ''.

Općinska vlast izradila je prije punih godinu i pol dana cjelokupan projekt pravljenja nogostupa, obilježavanja ceste prijelazima i znakovljem, implementiranjem autobusnih stajališta i traka za prestrojavanje, i taj plan poslan je na županijsku razinu, no ni dan danas nema nikakvog odgovora.

Improvizirani pješački prijelaz
A da je mještanima ovog naselja ''puna kapa'' ovog problema pokazali su tako što su se na domišljat način našalili s ovom problematikom. Naime, mještani su sami na ovoj cesti nacrtali pješački prijelaz, a putnici-namjernici s velikim čuđenjem promatraju tako jedini pješački prijelaz na dionici ceste koja prolazi kroz ovo naselje.

Zdravko Jakiša | HERC Vjesnik