Održana X sjednica Općinskog vijeća Čapljina

Trg kralja Tomislava u Čapljini
Gospođa Mrčić zatražila je glasovanje o povjerenju, nakon čega predsjednik OV Čapljine Inel Šejtanić, inače vijećnik SDA, izašao za govornicu, objašnjavajući da je uputio dva pisma, jedno ministru raseljenih a drugo osobno ministru Safetu Haliloviću. Nakon što je pročitao pismo Šejtanić je želio naglasiti da ono nije poslano baš u takvoj formi kakva je uz zahtjev za izglasavanje nepovjerenja dostavljeno. Predsjednik Kluba vijećnika SDA Admir Mace je tražio da se rasprava o upućenim pismima, odnosno Odluka o povjerenju prolongira za neku od narednih sjednica.

Bez obzira na stav predsjednika svog Kluba vijećnika, pri stajalištu da se glasuje o povjerenju ostao je i sam Inel Šejtanić, ustvrdivši da je svu tu proceduru smislio načelnik. Potom je slijedilo i nekoliko diskusija; Mato Vekić, vijećnik SDP-a predložio je odlaganje rasprave kazavši kako je '' u ovom gradu bilo dosta cirkusa, a ovo je samo mali izgred preko kojeg treba prijeći ''.

Potom je žustrom diskusijom predsjednik Kluba vijećnika HDZ 1990 upozorio vijećnika SDP-a Matu Vekića da prestane s provokacijama prema toj stranci.Uslijedila je i replika Mate Vekića u kojoj je odbacio optužbe, te naveo doprinos obitelji u tijeku Domovinskog rata.

Nakon što su se strasti na toj bojišnici malo primirile, uslijedila je diskusija Natka Bitange, koji je predsjedniku OV Inelu Šejtaniću zamjerio na pismima i rekao '' Dok se ja ovdje za govornicom borim za ravnopravan tretman ti šutiš, a zatim pišeš neka pisma ''. Bitanga je dodao, da ako dođe do glasovanja o povjerenju, on svoju odluku nije donio. Predsjedniku Šejtaniću je na pismima zamjerio i vijećnik HSP-a Đapić dr. Jurišić gospodin Mario Čuljak.

Potom se za riječ opet javio Admir Mace, predsjenik Kluba vijećnika SDA, tražeći petominutnu stanku. Predsjednik Šejtanić odbio je ovaj zahtjev, dodavši da takav način podnošenja prijedloga nije u skladu sa Poslovnikom o radu, prema kojemu se izglasavanje povjerenja predsjedniku daje na početku, a ne na kraju sjednice. Šejtanić je, dakle, ostao dosljedan da se odmah krene na izglasavanje povjerenja. Rezultat izglasavanja bio je očekivan; izglasano je nepovjerenje predsjedniku OV Čapljine Inelu Šejtaniću.

Za njegovu smjenu glasovalo je 15 vijećnika: 12 vladajućeg HDZ BiH, te po 1 HSP Đapić – dr. Jurišić, nezavisne vijećnice Spomenke Šimović i vijećnika Lista za Čapljinu. Protiv je bio samo jedan glas, vijećnika SDP-a, dok je sedmero vijećnika HDZ 1990 ostalo suzdržano. Tako je na kraju godine i na kraju 10 sjednice Općinsko vijeće Čapljina ostalo bez predsjednika, čime je vjerojatno na općinskoj razini razvrgnuta i koalicija HDZ BiH – SDA. Slijede li nova stranačka preslagivanja ili novi dogovori, znat će se u idućoj godini.

No vratimo se na početak sjednice OV-a. Nazočno je bilo svih 25 vijećnika i odmah su uslijedile dopune dnevnog reda. Vijećnik HSP-a Mario Čuljak tražio je da se točka o proračunu skine s dnevnog reda jer uopće nije razmatran na Odboru za financije, koji se tijekom godine čak nije ni sastajao, za što su tijekom glasovanja bila samo 2 vijećnika uz 17 protiv i 6 suzdržanih. Ispred Kluba vijećnika HDZ BiH Zdravka Mrčić je predložila dopunu od čak 6 točaka, što je većinom glasova i prihvaćeno.

Predsjednik Inel Šejtanić je iznio prijedlog da sjednice osigurava zaštitarska agencija, ali je prijedlog dobio samo 2 glasa, uz 17 suzdržanih

Potom je uslijedila kanonada vijećničkih pitanja, odreda vijećnika HDZ 1990. Tako je vijećnik Jakov Šimović pitao grade li se gospodarske zone i gdje? Vijećnika Miroslava Raku zanimala je izrada razvojna strategija općine Čapljina, dok je vijećnik iste stranke Toni Falak pitao zašto se već četiri mjeseca ne isplaćuju stipendije studentima. Vlatko Maslać, također iz stranke HDZ 1990 je pitao koje mjere za prevladavanje recesije namjerava u idućoj godini poduzeti općina Čapljina.

Uslijedili su odgovori načelnika dr. Smiljana Vidića, koji je kazao da stipendije nisu isplaćene samo za mjesec prosinac, zatim da je općinski proračun za narednu godinu recesijski, pa da se pripremaju dokumenti za dvije zone – Bivolje Brdo i Zvirovići. Naravno, cijela sjednica je protekla uz međustranačka nadmudrivanja, pa je tko Cvjetko Martić, predsjednik kluba vijećnika HDZ 1990 zatražio pismeno očitovanje na vijećnička pitanja s prethodne sjednice, na što je načelnik dr. Vidić kazao da je na pitanja odgovorio odmah na prethodnoj sjednici.

Uslijedila je i točka za koju se mislilo da će obilježiti cijelu sjednicu da nije bilo rasprave o izglasavanju povjerenja predsjedniku, a to je bila točka vezana za Prijedlog proračuna općine Čapljina. Prvi diskutant na ovu temu bio je vijećnik HSP-a Mario Čuljak, koji je ustvrdio da ovoga puta neće biti za Prijedlog proračuna, a kao razlog naveo je raspodjelu sredstava u kojoj neki, kao primjerice HKUD '' Naši korijeni '' i neki sportaši ostaju uskraćeni. Vijećnik Čuljak je zatražio i da se Radiopostaja Čapljina do polovice iduće godine osposobi za ozravan prijenos sjednica OV Čapljina.

Vijećnik HDZ 1990 Cvijetko Martić se također izjasnio protiv Prijedloga proračuna, apostrofirajući posebice povećanje izdvajanja na plaće administracije sa oko 30 na čak 43 posto. Vijećnik Martić se zanimao i za raspodjelu sredstava od potopljenih površina ( oko 2 milijuna maraka ), te oko 300 000 KM od GSM licence.

Vijećnik SDP-a Mato Vekić je također kritički govorio o proračunu, uz ostalo izjasnivši se protiv povećanja izdvajanja za šport sa 200 000 KM na 250 000 KM. Vekić je predložio da se dio tog povećanja, 20 000 KM , treba usmjeriti za Udrugu umirovljenika, dok bi se profesionalni sport trebao financirati od reklamiranja, a ne izdvajanjima iz proračuna.

Na kritike u svezi proračuna odgovorio je načelnik dr. Smiljan Vidić. Odbacivši primjedbe ustvrdio je da je proračun sukladan zakonskim uputama koje izričito brane da se u njega ugrađuju nove stavke. Međutim, polemike su se nastavile, pa se tako raspravljajući o proračunu vijećnik SDP-a Mato Vekić dotaknuo prihoda Zaklade kralja Tomislava, što je izazvalo repliku Cvjetka Martića, predsjednika Kluba vijećnika HDZ 1990.

Vijećnik Martić je pri tome zakladu usporedio s vakufima, na što je reagirao vijećnik Liste za Čapljinu, Natko Bitanga, ističući da se tako miješaju kruške i jabuke, jer '' vakufi podrazumijevaju davanje imovine, a zaklada očito služi samo za zaradu '' – kazao je Bitanga.

Nakon takvog vatrenog preludija glasovanje je proteklo mirno. Za Prijedlog proračuna glasovali su vijećnici HDZ BiH, SDA, Liste za Čapljinu i nezavisna vijećnica – ukupno 16 glasova. Suzdržani su bili vijećnici HSP-a i SDP-a, dok je protiv bilo 7 vijećnika HDZ 1990. Tako je usvojen predloženi Prijedlog proračuna za 2010 godinu u iznosu od 7 112 000 KM, te rashoda u iznosu od 6 830 000 KM.

Nakon takvog žustrog prvog dijela sjednica je polako uplovila u mirne vode. U obrazloženje ravnateljice Radiopostaje Čapljina Ivanke Džajić većinom glasova usvojen je Prijedlog odluke o promjeni organizacijskog oblika Ustanove za informiranje i kulturu ove medijske kuće, a usvojen je i Prijedlog statuta Radiopostaje Čapljina. Za obje odluke glasovalo je po 18 vijećnika, dok su samo vijećnici HDZ 1990 bili suzdržani.

Većinom glasova zatim su usvojeni Prijedlog odluke o raspisivanju Natječaja za dodjelu zemljišta na korištenje, Prijedlog odluke o promjeni statusa nekretnine u općoj uporabi, a onda jednoglasno i prijedlog o davanju na upravljanje JKP Čapljina prve faze vodoopskrbnog sustava Dubravske visoravni.

Jednoglasno je podržan i Prijedlog odluke o usvajanju prostorne osnove za izradu Prostornog plana općine Čapljina za razdoblje od 2010 do 2020 godine. Bonaca je kratko trajala, jer je opet zavatrilo oko davanja suglasnosti za razrješenje ravnatelja Dječjeg vrtića Čapljina i imenovanje v.d ravnatelja. Protiv davanja suglasnosti bili su vijećnici HDZ 1990 što je obrazložio vijećnik Vlatko Maslać. Međutim, suglasnost je dana sa 14 glasova vijećnika HDZ BiH, i SDA, vijećnici HDZ 1990 bili su protiv, dok su ostali, SDP HSP, nezavisna vijećnica i vijećnik Liste za Čapljinu bili suzdržani.

Do kraja sjednice većinom glasova usvojene su ostale točke dnevnog reda, među kojima su bile imenovanje članova Upravnog vijeća Doma zdravlja, pa prijedlog verifikacije ranije izvršenih dodjela zemljišta, zatim prijedlog o predaji na upravljanje semafora i grijanja JU Športsko središte, pa pokretanje odluke za imenovanje članova tijela upravnih pojedinih ustanova čiji je osnivač općina, zatim Odluku o izvršenju proračuna općine, pa odluku o predaji na upravljanje vodoopskrbnog sustava '' Dubravska visoravan – I faza '', koja je usvojena zajedno sa ranije razmatranom odlukom, kao i prijedlog Odluke da se Radiopostaja Čapljina preda na upravljanje kao temeljni kapital Društva oprema i uređaji u vrijednosti od 94 820 KM.

Dušan Musa | V. L. | ČAportal