Održan sastanak bonitetno izvrsnih kompanija Čapljine

Održan sastanak bonitetno izvrsnih kompanija Čapljine

Ovo je bila prigoda i da se predstavnicima najboljih čapljinskih kompanija uruči certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda gospodarskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

„Ovo je još jedan od načina da grad Čapljina iskaže podršku gospodarstvenicima grada i istakne napore ove institucije u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja i napretka gospodarstva ove regije. Biti bonitetno izvrstan jedno je od rijetkih međunarodnih priznanja kojim čapljinski gospodarstvenici dokazuju svojim potencijalnim partnerima svoju odgovornost i kvalitetno vođenje kompanija s kojom trebaju poslovati" - kazao je gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

56 kompanija grada Čapljine je bonitetno izvrsno, a Certifikat bonitetne izvrsnosti
danas su preuzele slijedeće čapljinske kompanije: BAKALAR-KOMERC d.o.o.;
DALMATA d.o.o.; KALA-KOMERC d.o.o.; PROMEX d.o.o.; METALINVEST Co d.o.o.;
VITA VI d.o.o.; MISIR d.o.o.; INEO d.o.o.; CREM CAFFE SUŠAC d.o.o.; BETON-
PERUTINA d.o.o.; GRADITELJSTVO MATIĆ d.o.o.; OB PRODUKT d.o.o.;
SJEMENARNA AGRO d.o.o.; G&L COMMERCE d.o.o.; VALJAN SERVIS d.o.o.; NJIVICE d.o.o.; IGRIS d.o.o.; ŠUTALO-TRADE d.o.o.; FERŠPED d.o.o.; DOMINANT d.o.o.

Za mjesto susreta odabrana je Vinariji Zadro na Domanovićima,prvi proizvođač pjenušca u BiH, koju su sudioniciimali priliku obići prilikom susreta.

Podsjećamo, bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu - skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju kompanije, uključuju se, prije svega, gospodarski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog
subjekata a Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti certificirane kompanije svrstava u
sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne tvrtke najbolje govori činjenica da njihov udio u
ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno
zaposlenih u BiH.

2/2 od ukupnog broja aktivnih tvrtki u HNŽ, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovoj županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 milijuna KM dobiti županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih. Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Bonitetno izvrsni u Čapljini Prema Bisnode metodologiji, 56 čapljinskih kompanija je bonitetno izvrsno. 24% od ukupnog broja aktivnih čapljinskih kompanija ostvaruju 253,8 mil. KM prihoda, 13 mil. KM dobiti i 4,3 mil. KM izvoza, a zapošljavaju 812 djelatnika. U odnosu na ukupno gospodarstvo Čapljine, one kreiraju 67% prihoda, 61% dobiti, zapošljavaju 51% ukupno zaposlenih u Čapljini.

Većina njih su u oblasti "Trgovina na veliko i malo" i posluje preko 10 godina, što potvrđuje tradiciju poslovanja i projekciju bonitetne ocjene.

 

hercegovina.info