Obilježena 19. obljetnica oslobađanja vojarne ''Božan Šimović'' u Čapljini; prve oslobođene vojarne u BiH

Čapljina, vojarna, Božan Šimović, Čapljina
U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi, a 17 ih je ranjeno. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog.

Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića jučer obilježena 19. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH.

''Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BIH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srspko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske. Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem smo bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. " - tim riječima prisjetili su se okupljeni detalja briljantne akcije hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije 19 godina.

Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestima pogibije sudionika akcije oslobađanja, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen križa na ulazu u vojarnu. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, predstavnici Općine Čapljina, predvođeni načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čapljina Perom Kneževićem, potom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, postrojbe Ludvig Pavlović te politčkih stranaka HDZ BiH i HSP Herceg Bosne.

Vijenci su položeni i ispred spomen poprsja legendarnog zapovjednika Božana Šimovića.

U kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica a onda je vojničkom klubu priređen i svečani domjenak na kojem su se obratili general pukovnik Dragan Čurćić i brigadni general Ivica Jerkić, zapovjednik 4. pješake brigade Oružanih snaga BIH koja je i smještena u bivšem nastavnom središtu HVO i vojarni Božana Šimovića.


ČA::portal