NEOBIČAN ULOV: Ribar u Čapljini ulovio ražu

ribar, Čapljina, raža

Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih dijelova svijeta od primjerice požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda, izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine. Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tersani između Višića i Gabele, uhvatio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na tom dijelu toka Neretve, piše Radio Čapljina.

ribar,Čapljina,raža

„To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega kako mi kažemo Tresanskoga mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom razdoblju. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo operaciju hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide”, kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu, Mladen, pa dodaje:

„Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti”, kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

„Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitat ću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe”.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

„Radi se o raži modroprugoj, lat. Raja miraletus, koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim plinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pjesmu, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebice je neobično što je studeni, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično”, zaključuje ing. Vekić