FOTO  Ministar Herceg svečano otvorio Međunarodnu konferenciju o prekograničnoj suradnji u regiji Dinarskoga luka, Čapljina 29.06.-01

ministarstvo turizma i okoliša

... u regiji Dinarskoga luka (International Conference on Transboundary Cooperation in the Dinaric Arc)  , koju uz Federalno ministarstvo okoliša i turizma organiziraju IUCN, WWF, SNV i NVO „Lijepa naša" iz Čapljine a sve to  uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske. Konferenciju je službeno otvorio dr.sc.Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma, a svim nazočnim su se obratili i načelnik općine Čapljina, dr.Smiljan Vidić, direktor Ureda IUCN-a za regiju Boris Erg, te direktor WWF-a regije Deni Porej. Obzirom da se Međunarodna konferencija o prekograničnoj suradnji u regiji Dinarskoga luka odvija pod visokim pokroviteljstvom Republike Finske, ispred Ministarstva vanjskih poslova, sudionicima Konferencije obratili su se g.Martti Eriola i Matti Nummelin, a ispred SNV-a i organizatora g. Pieter de Baan.

Već uobičajeno odlična suradnja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sa svjetskim organizacijama koje se brinu za očuvanje i zaštitu prirode,te suradnja sa NVO Lijepa naša , i ramsarskim područjem parka prirode Hutovo blato, rezultirala je održavanjem ove značajne Međunarodne konferencije u Čapljini. Dosadašnja suradnja, i potencijali koje nudi prostor Dinarskog luka, razmjena iskustava iz šest različitih država, glavne su teme konferencije, a sama prekogranična suradnja sa ostalim državama od iznimne je važnosti i za BiH. Spremnost Bosne i Hercegovine za zaustavljanje gubitka biološke i krajobrazne raznolikosti nije samo deklarativna, a dokaz je i potpisani sporazum ministra Hercega u Bonnu 2008.godine  s kolegama resornim ministrima Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije, o aktivnostima na provedbi Programa rada za zaštićena područja unutar Konvencije o biološkoj raznolikosti, čime je označen početak projekta „Zaštićena područja eko-regije Dinarskog luka" i čime su se obvezali povećati površine zaštićenih područja.

-U ovoj godini koja je proglašena kao Međunarodna godina biološke raznolikosti, upravo ovdje u Čapljini od 29.lipnja do 1.srpnja 2010. predstavit će se potencijali  6 odabranih područja Dinarskoga luka, te kroz sadašnju prekograničnu suradnju podijeliti ta iskustva radi očuvanja okoliša i biološke raznolikosti , te razgovarati u naredna tri dana o prioritetnim koracima koji će se poduzeti radi jačanja suradnje ove eko dinarske regije, istaknuo je ministar Herceg u svom obraćanju.

Raznolikosti, kako kulturna tako i prirodna, je ono što čini regiju Dinarskog luka tako posebnom, a jača prekogranična suradnja i zajedničke akcije će osigurati budućnost  toj  raznolikosti, kazao je ministar Herceg. Nakon svečane ceremonije otvaranja Konferencije, upriličena je i izložba autora Martina Schneidera Jacobya i Marinka Dalmatina iz Ekološke udruge "Lijepa naša" iz Čapljine, koji su ljepote Dinarskoga luka, zabilježili  i svojim foto objektivom.