FOTO  Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

U nazočnosti velikog broja uzvanica, u prigodnom obraćanju ministar Herceg je naglasio kako je skrb o močvarama i močvarnim staništima obveza Bosne i Hercegovine kao potpisnice Konvencije o zaštiti močvara, ali i više od toga obveza koju smo dužni ispuniti radi nas samih i radi budućnosti koja je pred nama. - Zaštita močvarnih staništa, ali i prirode i okoliša općenito, nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih i najsloženijih aktivnosti koja zadire u sve dijelove organizacije današnjeg društva, a naš zajednički put prema euroatlantskim integracijama obvezuje nas na jačanje i daljnje razvijanje uspješne suradnje na svim poljima. S obzirom na složenost problematike zaštite prirode i okoliša, ali i veliki broj različitih čimbenika koji na njih utječu, jasno je da je iznad svega potrebna suradnja svih zainteresiranih u planiranju i implementaciji sa zaštitom prirode i okoliša povezanih mjera i politika, kako na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, istaknuo je ministar Herceg naglasivši kako je kada je u pitanju zaštita prirode, što jasno i nedvojbeno uključuje i zaštitu i očuvanje močvarnih staništa, održivi razvoj prirodnih vrijednosti trajno opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa već se četrdeset godina obilježava diljem svijeta u spomen na 2. veljače 1971. kada je kao reakcija na ubrzani nestanak močvarnih i drugih vodenih površina i na njihovu neprestanu biološku i ekološku degradaciju, potpisana Ramsarska konvencija - Konvencija o zaštiti močvara. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa je "Šume za vode i vlažna staništa", a u današnjem programu javnosti su između ostaloga prezentirane aktivnosti WWF - a u prostoru delte Neretve, GEF - ova projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, stanje u Dinarskom luku, te Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom čijom će se provedbom uvelike smanjiti problem zbrinjavanja otpada u Federaciji BiH. U organizaciji svečanosti uz djelatnike Parka prirode Hutovo Blato sudjelovali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, resorna kantonalna/županijska ministarstva, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF),Udruga Lijepa naša iz Čapljine, te gosti iz regije..... 

Svečanost je dodatno uveličana otvaranjem upravne zgrade JP Park prirode Hutovo Blato čiju je izgradnju financijski potpomoglo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. - Močvarna područja koja dođu na ramsarski popis kao što je to područje Hutova Blata, postaju prirodno dobro cijelog čovječanstva pa ih kao takve i država mora zaštititi. Stoga, čim prije zajednički moramo pronaći prave načine za njegovu zaštitu i očuvanje, ali i racionalno i mudro korištenje. Za to nam treba i znanja i energije, ali prije svega više osobne i kolektivne odgovornosti spram ovih iznimnih vrijednosti. Duboko sam uvjeren da nitko od nas ne želi da ova područja postanu dio crne svjetske statistike prema kojoj je u zadnjih 50 godina izgubljeno je 50 posto močvarnih područja u svijetu, kazao je ministar Herceg u prigodi svečeno otvaranja nove upravne zgrade, naglašavajući kako poboljšanjem suradnje različitih korisnika ovog prostora, provođenjem projekata procjene izravnih, neizravnih kao i nekorištenih vrijednosti Hutova Blata postoji mogućnost da se ovaj park prirode učini funkcionalnijim.