Iako najbolji, Hering izbačen s natječaja za Počitelj – Zvirići, Europska banka traži provjeru

autocesta

... što uključuje izgradnju i mosta preko Neretve nakon, jer je zaključeno da je iz formalnih razloga odbijena najbolja ponuda koju je dostavio azerbejdžansko-kineski konzorcij, iza kojega stvarno stoji širokobriješka kompanija Hering.

Izdvojeno mišljenje

EIB je u poduljem pismu upozorio, nakon provjere dostavljene dokumentacije, da im se ne čine uvjerljivim objašnjenja po kojima su čak dva konzorcija izbačena iz igre jer nisu dostavili natječajno jamstvo, piše Večernji list BiH. Banka smatra da ne postoji dovoljno obrazloženja koja pokazuju da forma natječajnog jamstva kojeg su dostavila dva odbijena ponuđača (Konzorcij Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd i Joint Venture Fernas i Ozgun Insaat) predstavljaju materijalnu devijaciju od zahtjeva specificiranih u natječajnoj dokumentaciji. Izvješće o evaluaciji natječaja i stručno mišljenje ne sadrže dovoljno argumenata kojima se objašnjava zašto su natječajna osiguranja koja su dostavili ponuđači smatrana materijalnom devijacijom od zahtjeva navedenih u natječajnoj dokumentaciji," stoji u pismu Europske investicijske banke.

Sumnje su očito dodatno podgrijane kod stručnjaka EIB-a kada su dobili i izdvojena mišljenja natječajnog povjerenstva stručnjaka koji tvrde kako nema ništa prijeporno te da treba dva konzorcija ostaviti u igri. Ponajprije stoga jer je ponuda azerbejdžansko-kineskog konzorcija Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd. bila financijski najpovoljnija.

Prijeti potpuna blokada

Ukoliko javno poduzeće Autoceste nastave favorizirati tursko-sarajevski konzorcij Cengiza i Euroasfalta, posve je sigurno kako će se Hering, odnosno konzorcij koji se nalazio u prijavi, žaliti na cijelu proceduru, te prijeti opasnost da cijeli posao ponovno propadne, a izgradnja autoceste nakon tri godine zastoja bude odgođena na dulje vremensko razdoblje. Inače, ovaj natječaj se ponavlja nakon što je EIB poništio raniji natječaj u kojemu je ponovno konzorcij kojemu je bio na čelu Hering također dostavio najbolju ponudu. No, kao i u ovome slučaju, pronađeni su formalni razlozi da se Hering isključi iz natječaja, nakon čega je EIB odbio dati kreditna sredstva.