Hutovo blato: Prijete novi požari!

Potvrdio je ovo Bruno Raguž, komandir Vatrogasnog društva Stolac, koji je naveo da, ako počne da puše jugo, vatrogasci će imati velikih problema sa gašenjem.

On je juče naveo da su u subotu, u poslijepodnevnim satima, uspješno ugasili još dva požara u parku prirode, dok je na području Čapljine i dalje gorjelo.

Mario Vrebac, čapljinski vatrogasac, kazao je za "Nezavisne" da je požar koji je uništio "Hutovo blato" podmetnut i da je, u jednom trenutku, prijetio naseljima, te uništio mnogo biljnog i životinjskog svijeta po kome je ovaj park prirode bio poznat.

"Što se tiče rubnih dijelova, nema više plamena, ali humus još tinja i gori bez plamena, tako da ima mnogo dima i smoga", kazao je Nikola Zovko, direktor Parka prirode "Hutovo blato", dodajući da je u središtu parka, oko rezervata ptica, još otvoren plamen, koji se proširio tijekom noći.

Kako je objasnio, vatrogasci iz općine Stolac dežuraju na istočnom dijelu parka, a njihove kolege iz Čapljine na zapadnoj strani.

Zovko je istakao da, pored vatrogasaca, niko drugi nije izlazio na teren, a što se tiče relevantnih institucija, još niko nije zvao, niti se obratio ili posjetio park.

"Jedan dio ptica je pobjegao pred požarom, a veliki broj njih je stradao, kao i sisari i gmizavaci. Potpuno je stradao i biljni pokrivač, tako da je narušen i cjelokupan lanac ishrane", kazao je Zovko i dodao da je, prema prvim procjenama, uništeno više od 2.000 hektara površine nacionalnog parka.

Zovko je istakao da će se pravi podaci znati kad požar u potpunost bude ugašen, jer trenutno ima mnogo dima, te je nemoguće obići teren.