Gabela polje: Dobili međunarodni status, ali i kilometarske kolone

Gabela, Gabela polje, granični prijelaz
...granični prijelaz Gabela Polje za međunarodni putnički promet, i na tom su se prijelazu stvorile kilometarske kolone.

Iako je prvotna namjera bila da se rasterete Doljani, to se nije dogodilo jer su kolone ostale na tom prijelazu, a prema Gabela Polju su pohrlili svi oni koji su iz raznoraznih razloga izbjegavali moderno uređeni schengenski prijelaz Bijača-Nova Sela, piše Slobodna Dalmacija.

Lokalno stanovništvo koje se zauzimalo za otvaranje toga prijelaza za međunarodni putnički promet našlo se u čudu, jer ne mogu izići iz svojih dvorišta od kolone automobila koji čekaju prijelaz u Republiku Hrvatsku. Sada su u nepovoljnoj poziciji svi oni koji su imali pograničnu propusnicu za ovaj prijelaz.

Ona im zapravo više i ne treba jer u BiH i iz nje mogu prijeći samo s osobnom iskaznicom, naravno čekajući u kilometarskoj koloni.

Premda je GP Gabela Polje prekategoriziran u međunarodni, dakle dobio je veći rang, na terenu je ostalo još puno nejasnoća. Po logici stvari, ako se promijenio režim prolaska na samom graničnom prijelazu, nužno se mijenja i status Ulice Marka Marulića koju granica Hrvatske i BiH dijeli na pola.

Također bi se trebalo dopustiti lokalnom stanovništvu koje posjeduje pogranične propusnice prelazak preko "malog" prijelaza kod crkve u Gabela Polju.

Do sada je taj prijelaz formalno bio otvoren, ali preko njega se nije moglo prelaziti, i građanima su prijetile visoke novčane kazne ako budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku državne granice.

Bilo kako bilo, na terenu je previše problema koje posjeti Vladinih dužnosnika nikako ne mogu brzinski riješiti.

Pogranične propusnice svojedobno su izazvale veliku pomutnju među stanovništvom s obiju strana državne granice. Za propusnice se čekalo satima u dugim redovima, a neki su za nju morali izdvojiti i 60 konvertibilnih maraka (oko 240 kuna).

Sada im ta, teškom mukom stečena propusnica za GP Gabela Polje ne vrijedi, te im ne preostaje ništa drugo nego naoružati se strpljenjem pa u kolonu.

Drugim riječima, lokalno pučanstvo otvaranjem Gabela Polja nije dobilo ništa osim tisuća automobila iz čitave Bosne koji upravo tim pravcem žele na more.