FOTO  Višićani herojski obranili nasip u Karaotoku

višići, poplava, karaotok
... i radnika Betonare Domanovići s 02. na 03. prosinca od 19:00 h pa do skoro 03:00 h uistinu u nemogućim uvjetima (pljusak, jugo, bura) uspjeli obuzdati rijeku Krupu koja je najkritičnija bila na Sokolu.

Ogromni dio posla uradili su upravo Višićani koji su spasili ne samo svoje selo, nego i okolna sela (Čeljevo, Gnjilišta, Klepce, Dračevo) od još veće katastrofe. Stanje na terenu nije bilo nimalo lijepo, pa nas čudi mali odaziv stanovnika drugih sela kojima je Krupa prijetila.

Najgore je bilo između ponoći i dva sata ujutro kada se na trenutke činilo da će nasip provaliti.

višići,poplava,karaotok

Današnje stanje (03. prosinca) je povoljnije, Krupa (teče nizvodno) i Neretva su u opadanju, a slijedećih dana očekuje se manji broj padalina. Unatoč tome, nasip se kontrolira bez prestanka!

višići,poplava,karaotok

Što se tiče sinoćnje akcije, organizirane su tri grupe s različitim zadacima. Jedna je bila zadužena za punjenje vreća pijeskom i zemljom (kod pontonskog mosta i u Karaotoku), druga ih je natovarala na tri barke, a treća je bila na nasipu koja je vršila istovar i slagala tzv. zečji nasip. Vožnja barkom prepunom pijeska za neke Višićane bila je sablasna, posebno kada bi se barka u mrkloj noći odvojila od nasipa. Iskusni vozači plovili su između vrhova vrba, ali ipak su i oni uspjeli ´pronaći´ drvo i panj ispod vode.

višići,poplava,karaotok

U tim trenucima pojedinci su smišljali način kako se domoći obale ukoliko dođe do izvrtanja barke. Na svu sreću i spretnost vozača, ovaj safari prošao je odlično, a mi smo dobili jednu anegdotu koju ćemo (ako Bog da) prepričavati svojoj djeci i unucima. Ništa ljepše nije bilo ni čuti žuboranje vode kako se prelijeva preko nasipa, koji se spašava u zadnji trenutak. Međutim, unatoč ovakvoj situaciji panika je bila na najnižoj razini. Mali neuspjeh doživljen je na HEČ-ovom nasipu, preko kojeg se voda prelijevala. Postavljen je zečji nasip koliko je to situacija dozvoljavala, ali glavni i odgovorni ove akcije odlučili su da se pažnja posveti nasipu na Sokolu, odnosno da ovaj HEČ-ov nasip ne prijeti plavljenju sela. I na kraju, nakon 7-8 sati neprestanog i iscrpljujućeg rada nekolicina Višićana pomogla je ´dežurnoj ekipi´ natovariti barke vrećama kako bi im olakšala sanaciju nasipa ukoliko bude potrebno.

višići,poplava,karaotok

Ujutro smo otišli izviditi situaciju i vidjeti što smo to sinoć uradili. Prilikom današnjeg obilaska voda se na HEČ-ovom nasipu još prelijeva, dok izgrađeni obrambeni zid na Sokolu drži vodu pod kontrolom. Taj zid je otprilike visine 50 cm, a voda je došla 15 cm od njegovog vrha.

višići,poplava,karaotok

Još jednom velika zahvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i koje je nemoguće poimenično navesti, jer je bilo 100 Višićana, te par ljudi iz Čeljeva i Gnjilišta. Možda je njihov broj trebao biti i veći, ali to je sad prošlost, najbitnije je da smo obuzdali vodu. Svakako treba spomenuti da je i načelnik općine bio prisutan tijekom cijele akcije, kao i njegovi suradnici, te predstavnici MZ Višići.

Načelnik općine dr. Smiljan Vidić danas je putem medija javnog priopćavanja zahvalio mještanima naseljenog mjesta Višići u istaknutoj potpori u borbi s vodom koja je trajala cijelu noć s četvrtka na petak, na nasipima koji štite rijeku Krupu i akumulacijsko jezero od izlijevanja u sva naseljena mjesta u općini Čapljini.

Hvala još jednom svima!!

višići,poplava,karaotok

višići,poplava,karaotok

 izvor: visici.com