Foto:Provedena vrijedna akcija pod nazivom “ Ne daj se smotati “

droga, ovisnost

Cilj je ukazati na sve probleme i tragične posljedice koje sa sobom nosi uživanje svih vrsta droga i sama ovisnost. Prva su predavanja na ove teme upriličena u Osnovnoj i Srednjoj školi u Čapljini, a onda i u dvorani kina Mogorjelo.

Uvodno izlaganje o Hepatitisu C imao je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić koji je, prije svega, pohvalio ovu akciju humanitarne udruge '' Cvijet '' i RETO Centra.

“ Ovo je daleko ozbiljna tema i problem od kojeg ne smijemo bježati jer su u tom slučaju posljedice zaista katastrofalne. Hepatitis C, tj. upalna bolest jetre, u biti je vezan za intravenozno uživanje droge i od tog je virusa u svijetu zaraženo i do 200 milijuna ljudi.U  Hrvatskoj  je  ta brojka negdje oko 75 tisuća a u BIH oko 70 tisuća oboljelih. Nažalost,taj je broj svakim danom sve veći pa je nemoguće izvući konačnu statistiku. Bolest je usko vezana sa narkomanijom i većinom se prenosi krvnim putem, tj. uporabom prljavih igala i šprica. Preko 70 % liječenih narkomana zaraženo je Hepatitisom C koji se, doduše dosta rjeđe, može prenijeti i na druge načine. Jetra je središnji labaratorij našeg organizma pa je stoga i jako važno naglasiti koliku štetu nanosi Hepatitis C. Vrijeme inkubacije traje nekoliko tjedana, a nakon šest mjeseci bolest prelazi u kronično stanje. Nažalost, ukoliko se ništa na vrijeme ne poduzima onda je kao završni stadij neizbježna ciroza i rak jetre a to je onda smrt u strašnim uvjetima. Od same zaraze do ciroze i raka jetre prolazi od 10-30 godina a sve ovisno kojom se formom virusa zaraženo. Ukupno je 11 vrsta tih genotipova od kojih su najopasniji onaj prvi i četvrti. U liječenju se kao najbolje rješenje koriste Interferon (injekcija) i Ribavarin (tablete) ali najbolji je lijek NEMOJTE SE DROGIRATI.“ - poručio je načelnik Vidić uz opasku da se svi klone te „ opasne vražje igle “.

U nastavu programa o svojim iskustvama tijekom oporavka a osobito problemima tijekom desetogodišnje ovisnosti govorio je bivši ovisnik Mario Bandić, sada član, edukator i jedan od voditelja RETO Centra u Splitu.

“ Preko 90% ovisnika u svijet je droge ušlo između svoje 15 i 20 godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak je 75% onih koji su najprije do pet puta kušali drogu a onda su to i nastavili, tj. postali su teški ovisnici. Nažalost, bez alkohola i droge danas i nema zabave među mladim ljudima a praksa pokazuje kako prođe od 3 do 5 godina a da roditelji ne otkriju da im je dijete ovisnik. Nakon sedam godina postaje okorjeli narkoman. Droga je nažalost danas postala moda i veliki biznis od kojeg se u svijetu godišnje zaradi i preko 550 milijardi dolara. Evo tu smo u Čapljini tek par dana i lako se može vidjeti ta narko scena i gdje se sve mladi ljudi drogiraju. Droga je u ovako malim mjestima kao epidemija. U zadnje vrijeme jako su učestale i opasne tzv. kemijske droge. “ - istaknuo je Mario Bandić a, onda su o svojim iskustvima govorile i njegove kolege iz RETO Centra i bivši ovisnici Mihael iz Virovitice i Ivan iz Vinkovaca.

Tijekom predavanja  bivši su ovisnici priredili i zanimljiv igrokaz te su odgovarali na pitanja čapljinaca i roditelja ovisnika.

.


.


Frano Matić | V. L. | ČAportal