FOTO  Park prirode Hutovo blato pred gašenjem

Stanje je izuzetno teško i neizdrživo ili, točnije rečeno, krajnje dramatično jer ukoliko se nešto žurno ne poduzme, mi smo pred gašenjem, tj. potpunom likvidacijom. Već su vidljive ogromne i dalekosežne posljedice po biljni i životinjski svijet ovog ramsarskog područja, jedinstvenog u Bosni i Hercegovini, a i dosta šire", dramatično je upozorenje Nikole Zovke, ravnatelja Javnoga poduzeća Park prirode Hutovo blato, bisera prirode koji je još 2000. godine upisan u ramsarski popis međunarodno važnih vlažnih staništa pri UNESCO-vu direktoratu u Parizu, piše Večernji list.

Početak agonije

Usporedbe radi, u tom ramsarskom popisu je 150 močvarnih staništa u svijetu koji su od posebnog značaja za cjelokupno čovječanstvo. A upravo je 2000. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, zahvaljujući Parku prirode Hutovo blato, potpisao sporazum o pristupanju Bosne i Hercegovine Ramsarskoj konvenciji. To je tada bio jedan od uvjeta približavanja Bosne i Hercegovine institucijama Europske unije.

 

I umjesto boljitka, to je potpisivanje za Park prirode Hutovo blato bilo samo početak jedne velike agonije. Sukladno pravilima Ramsarskog ugovora, zabranjen je lovni turizam, a koji je za Hutovo blato bio i najveći izvor prihoda te dobra podloga za njegovo "preživljavanje". Agonija se nastavlja 2007. godine kada Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao osnivač i potpuni vlasnik svega što je vezano uz Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato, kreće u smanjenje sredstava namijenjenih ovom javnom poduzeću i ogromnom prostoru cijeloga parka prirode. - Od te 2007. godine do danas Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nam je u nekoliko navrata ukupno umanjila sredstva za čak 70 posto pa smo dovedeni u bezizlaznu situaciju.

 

Tako je financijski plan za 2010. godinu realiziran svega 32 posto, a što je ispod svakog normalnog razuma. No, upravo je županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša usvojio isti taj financijski plan za 2010. godinu, a onda nam Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donira tek trećinu od tog iznosa. Uputio sam desetke dopisa i zamolbi, ali nikada nismo dobili ni obične odgovore, a kamoli pomoć Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, tj. našeg osnivača. Naše minimalne mjesečne potrebe za 18 djelatnika, menadžment i ostale obveze su oko 30.000 konvertibilnih maraka, a Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nam dotira jedva devet tisuća.

Nezavidan status

To je zaista žalosno, pa smo bili primorani na neplaćeni odmor poslati sve lovočuvare. A to je onda razbilo svaku obranu i zaštitu Parka prirode Hutovo blato jer su ti ljudi i njihove obitelji dovedeni na rub egzistencije. Stoga su u posljednje vrijeme, nažalost, prisutni devastacija parka prirode i povećani krivolov. Situacija je zaista alarmantna, naglašava ravnatelj Zovko i dodaje kako je zbog ovakve situacije pred izumiranjem "posljednja močvara u kršu na planetu", kako Park prirode Hutovo blato nazivaju domaći i međunarodni ekolozi i ljubitelji prirode. Hutovo blato godišnje posjeti na tisuće turista, izletnika i ljubitelja prirode, a ovdje je 2007. godine održano i Svjetsko klupsko ribolovno prvenstvo.

Da bi situacija bila još teža, Javnom poduzeću Park prirode Hutovo blato su zbog ranijih dugovanja i presuda sudskim rješenjem blokirani žiro-računi. Stoga se i motel Karaotok morao dati u iznajmljivanje, ali ni od toga nema sredstava za plaće dvadesetak djelatnika.