FOTO  Održana manifestacija ''Lijera diple nadigrala''

Manifestacija je započela okupljanjem društava na platou ispred športske dvorane u Čapljini, gdje su sudionici formirali u povorku, dok su izaslanstva društava nazočila svečanom prijemu kod načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića.

Načelnik Vidić okupljene je pozdravio, ističući osobno zadovoljstvo što su na smotri izvornog folklora nazočni i gosti iz Republike Hrvatske. Dr. Vidić je dodao da upravo kulturno umjetnička društva imaju zadaću njegovati  našu  tradiciju i izvornost i očuvati je od zaborava.

Okupljene su potom pozdravili članovi ocjenjivačkog žirija, Ilija Brkić i dr. Jasmina Talan, koji su naglasili da Čapljina ima lijepu i dugu tradiciju koja je bilježena cijelo prošlo stoljeće, te da je jedan od prvih kongresa udruženja folklorista održan upravo u Čapljini. Govore dr. Jasmine Talan i Ilije Brkića poslušajte u našem audio prilogu koji se nalazi ispod teksta.

Po prvi puta ovoj smotri folklora nazočilo je društvo iz Ivankova (RH), a predstavnik društva je kazao: '' Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti gost u ovako lijepom gradiću. Sviđa nam se ugođan, sviđaju nam se stanovnici i vaš mentalitet, a iskreno se nadam da ćemo vam našu Slavoniju večeras predstaviti u što boljem svjetlu. ''. Gosti iz Ivankova su potom načelniku Vidiću u znak zahvalnosti darovali zlatorez.

Društva su u 18.30 sati krenula u svečani mimohod od športske dvorane prema Trgu kralja Tomislava, pokazujući pri tome široko bogatstvo odjeće, plesova, pjesama…

Veliki broj čapljinaca uživao je tako sinoć u zaista bogatom programu koje je priredilo ukupno 14 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Moglo se vidjeti mnoštvo hercegovačkih pjesama i plesova, kao i dalmatinskih, slavonskih. Na samom početku programa okupljene je pozdravio Ivo Sušac-Bronđa, koji se osvrnuo na život i djelo nedavno preminule Dunje Rihtman, jedne od najznačajnih predstavnika i izučavatelja etnologije u Bosni i Hercegovini. Nakon toga okupljene je pozdravio i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić i poželio svima uživanje u izvornoj smotri folklora. Voditeljica programa bila je Misijana Brkić-Milinković.

Okupljenima su se predstavila sljedeća društva: HKUD ''Seljačka sloga'' Trebižat,  HKUD ''Zora'' Struge – Gorica, HKUD ''Jasenica'' Jasenica, HKUD ''Rodoč'' Rodoč, HKUD ''Bosansko izvorno kolo''  Stolac, KUD ''Ivan Goran Kovačić'' Ivankovo, KU ''Žutopas'' Smokovljani - Visočani, HKUD ''Hrvatska Sloga'' Rama/Prozor, KU ''Linđo'' Ošlje – Stupa, HKUD ''Stolac'' Stolac, HKUD ''Naši korijeni Bobanovo'' Bobanovo Selo, HKUD ''Drijeva'' Gabela.

U  galeriji donosimo vam više fotografija i audio snimki koje je uradila ekipa cijenjenog ČAportala- za one koji nisu mogli nazočiti ovoj manifestaciji da osjete barem djelić atmosfere koji je vladao na Trgu kralja Tomislava, a za one koji su bili i uvjerili se u kvalitetu i odličan program, da se još jedanput prisjete svega.






Tekst/ foto/audio prilozi: Zdravko Jakiša | ČA::portal