FOTO  Izlet i obilazak Mogorjela te jahanje oduševili djecu s Downovim sindromom

...male članove upriličila niz zanimljivih i edukativnih sadržaja. Djeca s Dawnovim sindromom (humanitarna organizacija '' Cvijet '' okuplja  preko 40 djece s poteškoćama u razvoju a od toga je njih 12 s Downovim sindromom) u pratnji svojih roditelja i volontera danas su najprije obišla kamene zidine i ostatke kasnoantičke ville Rustice na Mogorjelu kod Čapljine.

Bio je to jedan lijep izlet u prirodu pa su djeca s Downovim sindromom uživala u obilasku zidina povijesnog lokaliteta Mogorjela a još više u igri sa loptom. Pravo je uzbuđenje  među djecom uslijedilo kada im je omogućeno jahanje na konjima a sve to u sklopu konjičkog kluba „ Vranac “ Čapljina.  To je za većinu ove djece bilo i prvo jahanje konja u životu pa njihovoj sreći nije bilo kraja. Na kraju je za sve sudionike upriličen i ručak i dodatno druženje.

“ Ovo je i prvi puta da se djeci s Dawnovim sindromom omogući ovakav rekreacijsko-edukativni boravak u prirodi. Za njih je ovo preveliko iznenađenje a naša je obveza omogućiti im što bolje uvjete kako bi sa roditeljima prebrodila sva iskušenja. To su posebno mila djeca koja se vole družiti i grati pa smo im sve ovo i organizirali danas ovdje u Mogorjelu. Ovakva druženja postat će tradicionalna i svake ćemo godine unositi nove sadržaje i sve to usmjeriti ka edukaciji i konkretnoj pomoći ovoj djeci i njihovim roditeljima. “ - rekla nam je Zdravka Mrčić, volonterka humanitarne Udruge '' Cvijet '', dok su se djeca s Downovim sindromom u društvu svojih roditelja i volontera ove organizacije zabavljala sa loptom u prekrasnom prirodnom ambijentu Mogorjela.

U ime roditelja  za cijelu ovu akciju zahvalila se Vera Rebac, koja nam je izrazila i zadovoljstvo da se napokon u Čapljini  pruža potpora ovoj djeci i njihovim roditeljima.

“ Za nas je sve ovo jedno veliko olakšanje jer smo sa svojom djecom proteklih godina za slične aktivnosti  morali putovati u Mostar ili čak u Dubrovnik. Hvala organizaciji '' Cvijet '' i svim donatorima koji nam pomažu da našoj djeci pružimo ovakvo zadovoljstvo igre i druženja. “ - istaknula je Vera Rebac, majka djevojčice s Dawnovim sindromom.







Frano Matić i Zdravko Jakiša | ČA::portal