Došao je kraj preglasnoj buci iz gradskih kafića u Čapljini !

Čak su se iz prigradskih naselja, kao što su Grabovine, žalili da im gradska glazbena buke ne da '' oka sklopit ''. Usporedo sa zahtjevima građana za uvođenje kontrole decibela, u Policijskoj stanici Čapljina vođene su aktivnosti za osiguranje uvjeta za kontrolu buke.

Zapovjednik Policijske stanice Vinko Ćorić, sa zadovoljstvom ističe da je kontačno sve spremno: '' Ispunjeni su zakonski uvjeti za mjerenje jačine buke, nabavljen je aparat za mjerenje koji je nakon podužeg čekanja umjeren, pa sad nema nikakvih zapreka za mjerenje jačine buke.

Od 16. prosinca policija može ići na teren i mjeriti buku, a ukoliko se ukaže potreba nije nikakav problem otić u Neum, Stolac, pa i Ravno te mjeriti jačinu buke iz gostiteljskih objekata. Naglašavam, mi ćemo mjeriti samo vanjsku jačinu buke. Zanima nas samo jačina buke koja dolazi iz ugostiteljskih objekata i smeta građanima '' - podvlači zapovjednikĆorić.
Kazne za preglasnu glazbu nisu male. Za prvu vrstu prekršaja kreću se od 600 do 1.000 KM. Kad utvrdi prekršaj na terenu policija će izdavati prekršajne prijave.

'' Nadam se da će uređaj donijeti noćni mir, te da ćemo s ugostiteljima naći zajednički jezik pa da buka ne smeta nikome, da oni mogu raditi, a građani odmarati '' - naglasio je povodom dopreme uređaja u Policijsku stanicu zapovjednik Vinko Ćorić.

Uglavnom, nakon aktivnosti koje su po riječima zapovjednika Ćorića, trajale čak dvije godine, trebalo je donijeti i odgovarajuću zakonsku regulativu, u Čapljini ali i u ostalim općinama juga Hercegovine sve je spremno za obračun s preglasnim decibelima. Iako će to policiji donijeti i dodatni posao, građani bi napokon trebali imati mirniji san.

Dušan Musa | čaportal.info