Da se ne zaboravi: Obljetnica pogibije hrvatskog viteza, brigadira Božana Šimovića

Božan Šimović, obljetnica, Božan Šimović, obljetnica, Božan Šimović, HVO, Božan Šimović, HVO, Božan Šimović
...poginulim i ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima u 2. Svjetskom ratu i poraću iz mjesta Zvirovići i Prćavci u studenačkoj župi, te poginulim braniteljima iz župe Studenci slavljena sveta misa i održana komemoracija žrtvama svih ratova na ovim prostorima.

Prije svete mise vijence su položili i zapalili svijeće: izaslanstvo općine Čapljina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina, Udruge političkih uznika komunističke strahovlade, hrvatske komponente OS BIH, HVIDRE Mostar, načelnici općina Čitluk i Stolac s predstavnicima općinskih udruga proisteklih iz rata, predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom, predstavnici naseljenih mjesta Zvirovići - Prćavci i na kraju školska djeca sa svojim učiteljima iz ova dva naselja.

Prije svete mise zadušnice za poginule hrvatske branitelje svim nazočnima obratio se načelnik Općine Čapljina, dr.Smiljan Vidić, a na početku svete mise djeca iz Zvirovića i Prćevaca pročitala su imena poginulih iz ova dva mjesta u Drugom svjetskom ratu, te devet poginulih u Domovinskom ratu iz župe Studenci, kojoj pripadaju Zvirovići i Prćavci.

Svetu misu predvodio je don Ivo Šutalo, studenački župnik. U prigodnoj propovijedi don Šutalo je govorio o položajima i zloupotrebi položaja u današnje vrijeme, te o „položajima" koje su držali branitelji, od rovova, kanala, bunkera, brda... Ono nisu gledali na osobni interes, već su za svoj narod i domovinu i živote dali. Oni su na ponos roda svoga, za razliku od izroda kojih je bilo i prije i danas, te još jednom apelirao na savjest i poručio da svi trebamo biti u službi narodu i domovini na ponos roda svoga, a ne izrodi.

Poslije svete mise na grob pokojih Božana Šimovića i Zorana Šimovića položeno je cvijeće i zapaljene svijeće.

HRHB