Čapljinsko rodilište pred zatvaranjem; trudnice zaobilaze Čapljinu

Današnje stanje dr. Vidić Ferenc prokomentirala je riječima: '' Tužna je činjenica da se u ovih 6 mjeseci u čapljinskom rodilištu rodilo ukupno 7 djece. Imajući u vidu činjenicu da se 1993 godine rodilo preko 400, a 1994 godine preko 300 djece. Jednostavno nemate komentara kada vidite da se u proteklih par godina broj poroda od nekadašnjih 400 sveo na današnjih 20. ''.

Problem ipak leži u Čapljini
Uvriježeno je mišljenje da je glavna problematika odlazak porodilja u Republiku Hrvatsku, gdje za porod dobivaju dječji doplatak. No dr. Vidić Ferenc ističe da to nije glavni problem. '' Gledajte, najveći problem ipak leži u samoj Čapljini. Naime, prijašnje rukovodstvo nije pazilo na detalje pri odabiru ljudi koji dolaze na specijalizaciju. Događalo se tako da doktor koji je na specijalizaciji u Čapljini živi u Mostaru, pa od njega ne možete tražiti da nakon radnog vremena dolazi u Čapljinu i obavlja porod. Nekada je to bilo drugačije, npr. dok je tu bio dr. Bakula, koji je imao stalno prebivalište u Čapljini, on je mogao dolaziti tijekom poslijepodneva i noći i obavljati porode. Naravno, za to je dobivao i novčanu naknadu, ali je bio prisutan 24 sata. ''

Nerješiva problematika poroda u Republici Hrvatskoj
No uz sve to doktorica Vidić Ferenc kaže da je ipak i dalje prisutan problem odlaska porodilja u Republiku Hrvatsku. Taj problem zakonski nije moguće riješiti, jer svatko ima pravo prijaviti se u Republici Hrvatskoj i za to dobivati novčanu naknadu.

Gašenje čapljinskog porodilišta zbog novog zakona
Tijekom razgovora saznali smo i jednu činjenicu o kojoj se još nije govorilo u široj javnosti. Novi zakon, koji je u proceduri od 14. svibnja, ne dopušta postojanje porodilišta u mjestima koja su udaljena od bolnice manje od 60 kilometara. Ako se ovaj zakon implementira čapljinskom porodilištu dolazi kraj postojanja. Samim time 7 rođenih beba u proteklih pola godine mogli bi biti posljednji čapljinci po rođenju.

Zdravko Jakiša | H. V. | ČA::portal