Čapljina: Zaštitite nam djecu na putu do škole i natrag

roditelji, djeca, Čapljina
Svih ovih godina u panici smo i strahu za sigurnost djece koju šaljemo u školu, a kao da ih šaljemo svaki dan u smrt. Žalosno je da u ovom vremenu u kojem živimo naša djeca na putu do škole moraju prelaziti ovu brzu i iznimno opasnu magistralu i da pri tome uopće nemaju pješačke prijelaze, a ni nogostupe.

Nema nikakvih oznaka

Nema čak ni prometnih znakova i druge signalizacije koji bi vozače upozoravali da nailaze na školsku djecu i njihovu školu. Da stvar bude još tragičnija, na pravcu ove ceste koju djeca prelaze na putu do škole isprekidana je crta, a što vozačima samo daje mogućnost da velikom brzinom pretječu druga vozila i tako su djeca još više ugrožena. Ovo je više nego pogibeljno za njih", govori nam Goran Jukić ispred mještana Bobanova Naselja, na samoj granici Čapljine i Stoca.

Ovo je naselje podijeljeno na čapljinski i stolački dio, ali im je ugroženost djece i školaraca, nažalost, zajednički problem na koji mještani godinama upozoravaju i mole sve institucije da im se pomogne i da im se barem na neki način djeca zaštite dok idu u školu i vraćaju se doma.

Trenutačno je stanje uistinu užasno jer djeca moraju prelaziti tako brzu i opasnu prometnicu na kojoj su skoro svakodnevna stradavanja pješaka i drugih sudionika u prometu.

Sve to nagnalo je zabrinute roditelje da traže pomoć za svoju djecu u želji da sigurno odlaze u školu i vraćaju se obiteljima. "Svaki odlazak djece u školu za nas je prava trauma jer često moraju pretrčavati prometnicu po kojoj mnogi vozači razvijaju brzine i veće od 100 kilometara na sat. Sada zamislite kako je našoj djeci prelaziti i pretrčavati i općenito se kretati uz ovu prometnicu pri čemu nemaju ni prijelaze ni nogostupe. Sve smo papire i zamolbe slali i Općini Stolac i Općini Čapljina, ali smo dobivali odgovore kako je ova magistralna cesta (M-6, Ljubuški - Čapljina - Stolac) u nadležnosti Federalne direkcije za ceste.

Nadležnost važnija od djece

Ovom prigodom pitamo sve u BiH u čijoj su nadležnosti životi naše djece i školaraca što će biti kada nam, ne daj Bože, djeca poginu na putu do škole. Hoće li i tada problem biti u čijoj je nadležnosti ova prometnica?

Tada bi sve bilo kasno. Zar je nadležnost važnija od dječjih i ljudskih života", pita se Jukić, a podržavaju ga i drugi roditelji školske djece u Bobanovu Naselju koji su, ako njihovi apeli za pomoć ostanu bez rezultata, spremni i ispisati svoju djecu iz škole ili s njima blokirati prometnicu sve dok se ne osigura osnovna sigurnost školarcima u prometu.

Vecernji.ba