FOTO  Čapljina: U kinu Mogorjelo premijerno izvedena predstava Duhovi rijeke

duhovi rijeke, Čapljina

...''Močvara'' iz Čapljine u kinu Mogorjelo u Čapljini premijerno je izvela svoj vlastiti igrokaz Duhovi rijeke koji progovara o važnosti zaštite Parka prirode Hutovo blato. Mali ''močvarci'' i ''močvarice'', članovi Udruge, pokazali su se kao pravi profesionalci jer su ozbiljno iznijeli ovaj ne samo dječji igrokaz koji traje nešto više od jednog sata i koji osim glume i scenografije sadržava i plesne i glazbene elemente, te video-projekcije što još više pridonosi mistici same predstave, a mističnost se i veže za močvaru pa predstava oživljava i neke mitove i legende vezane za neretvanski kraj kao i povijesne činjenice. Igrokaz Duhovi rijeke izazvao je veliko zanimanje u Čapljini tako da u kinu nije bilo dovoljno mjesta pa su neki morali stajati.

Predstava se izvela u sklopu projekta ''Izlazak iz močvare'' financiranog od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i prva je predstava u repertoaru ''Močvarnog kazališta'' koje je ove godine ponovno uspostavljeno a koje je prije par godina uspiješno vodila dugogodišnja predsjednica Udruge Zdenka Jelčić (danas počasna članica).

Cilj udruge Močvara jest jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša s naglaskom na park prirode Hutovo blato pa je to i bila osnovna tema predstave u kojoj lažni ekolog Ramikon putem prevare želi namaći što više novca ne gledajući posljedice za prirodu. Njega raskrinkavaju dječak i djevojčica uz pomoć biljaka i životinja močvare te uz intervenciju rječnih vila rusalki i mitskih stvorenja. Dječak Pero i djevojčica Vesna postaju simboli borbe za močvaru, stanište brojnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta bez koje bi i ljudski život u ovom podneblju bio mnogo otežan jer sve u prirodi ima svoju ravnotežu koja se mora poštivati kako bi i čovjeku bilo dobro na Zemlji.

Kako su reakcije na predstavu bile pozitivne i pohvalne očekuje se da će se Duhovi rijeke ustaliti na pozornici te da će u dogovoru sa školama i relevantnim institucijama još mnogo puta izvesti predstavu.

Uloge:
AGRON - Damir Stanković
PERO - Antonio Šimić
VESNA (djevojčica) - Tea Kraljić
VESNA (staroslavensko božanstvo) - Ljubica Škegro
PERUN - Luka Džalto
RAMIKON - Antea Škegro
LOPOČ ĐURO - Iva Kožul
ČAPLJA FINKA - Petra Kevo
VILE RUSALKE - Katarina Jovanović (MOHALIN)
Marija Previšić (NEDILEN)
Ana Previšić
Sarah Akrapović
MILKO - Ana Previšić
VODITELJ KONFERENCIJE - Sarah Akrapović

Autor:Igor Beno
Redatelj:Igor Beno
Scenografija: Erneto Markota