Čapljina: Studenti pronašli i vratili novčanik s oko 2500 KM

studenti, Novac, Čapljina
...s 10.000 kuna (oko 2500 KM), kreditnim karticama i dokumentima, privukao je pozornost zbog ove nesvakidašnje geste. Doista, u ovim vremenima poljuljanih tradicijskih, ljudskih, moralnih i drugih vrijednosti, više nego zanimljiva priča, o kojoj Jasmin kaže: "Nije mi bio cilj ni uzeti novac, ni da se to što sam napravio sazna, piše Večernji list BiH. Kad sam našao novčanik u blizini kuće, otvorio sam ga i vidio novac i kartice. Primijetio sam kako je vlasništvo ženske osobe.

Odmah potražio vlasnicu

Odmah sam poželio vratiti joj novčanik. U tom trenutku pomislio sam kroz što sve ta žena sada prolazi, kako će joj biti drago kad dobije vijest da je novčanik pronađen i da joj ništa iz njega ne nedostaje. Mislio sam, vjerojatno i ne zna gdje ga je izgubila. Na prijedlog prijatelja Tarika Tucakovića, krenuli smo do Radija Čapljina dati oglas da je novčanik nađen kako bismo saznali tko je i odakle je vlasnica", kazao nam je Jasmin Morić koji je potražio novinare kako bi im povjerio što se dogodilo. Na upit je li dvojio kad je, otvarajući novčanik, primijetio veću svotu novca, kazao je: "Student sam četvrte godine prava Univerziteta ‘Džamal Bijedić' u Mostaru. Bilo je tu puno novca, pogotovo za jednog studenta, ali ni jednog trenutka nisam pomislio zadržati ga za sebe. Mislim kako mi u budućnosti to ne bi donijelo sreću. Samo sam htio vidjeti o čemu je riječ. Kad sam ga podigao, mislio sam da je mala torba." Sve to promatrao je i Jasminov prijatelj Tarik Tucaković koji je u potpunosti podržao njegovu odluku. Svjestan stanja u kojem može biti žena koja je izgubila veću svotu novca, pošteni dvojac je, uz radio, angažirao i društvene mreže u potrazi sada već njima poznate žene Marije Kovač iz Ploča koja je svojedobno bila, kako će se poslije ispostaviti, novinarka tamošnje radiopostaje. Priča je imala sretan završetak, a cijeli događaj gospođa Kovač i pošteni studenti proslavili su u jednom od čapljinskih kafića.

"Bila sam u velikom šoku, izgubila sam sve osobne dokumente, kreditne i debitne kartice, a bilo je i dosta gotovine. Iskreno, uhvatila me je strašna panika, nisam znala uopće kako ću se vratiti preko granice. Obavijestili smo policijske postaje u Čapljini i Pločama. Pokušavala sam se prisjetiti kako mi je mogao nestati novčanik, gdje sam ga mogla izgubiti. Taj košmar je trajao sat, sat i pol vremena, a onda su počele stizati poruke jer su ovi pošteni mladići objavili svoj broj.

Velika zahvalnost

Beskrajno sam zahvalna ovim mladim ljudima Jasminu Moriću i Tariku Tucakoviću, kao i Jasminovoj sestri Merimi, koji su se dali u pravu potjeru za mnom", ističe Marija Kovač koja, odgovarajući na upit, iako možda pitanje nije ni umjesno, koliko se u novčaniku nalazilo gotovine, kaže: "Gotovo deset tisuća kuna. Imam djecu njihovih godina, nadam se kako sam i ja njih odgojila kao obitelji Morić i Tucaković, kojima beskrajno zahvaljujem na ovako divnoj djeci", kazala je događajem ganuta Marija Kovač, dodajući: "Svima još jednom velika hvala." Da bi cijela priča bila zanimljivija, koliko su je studenti razumjeli, uz ostalo, na papirima u novčaniku Marije Kovač nalazio se i broj PIN-a, udruge koju zastupa, pa je na brzinu morala zvati različite instance u Republici Hrvatskoj kako bi preduhitrila moguće zloupotrebe i slično.

Uglavnom, ova sretna priča još dugo će se prepričavati u Čapljini i šire, a Mariji Kovač iz Ploča ova gesta mladića vratila je vjeru u dobre ljude.