Čapljina pod videonadzorom - stopa kriminala niža za 30%

Čapljina, video nadzor, pljačke
... i škola pokriva mreža kamera s ciljem poboljšanja sigurnosti građana. Videonadzor je u velikoj mjeri olakšao rad čapljinskoj policiji pri očuvanju javnog reda i mira, ali i utvrđivanju odgovornosti u prometnim nesrećama, piše federalna.ba.

Od 2010. godine, kada je uveden videonadzor, stopa kriminaliteta u Čapljini opala je za preko 30%. "Samim tim smo riješili i maloljetničku delinkvenciju i narušavanje javnog reda i mira. A kad se ono desi, videonadzor nam umnogome pomogne u identificiranju osoba", pojašnjava Vinko Ćorić, načelnik Policijske uprave Čapljina.

Putem videonadzora otkriven je kombi koji je nepropisno parkiran. Policajci u operativnom centru nalaze podatke vlasnika, koji će dobiti kaznu. Na taj način, tijekom tri godine korištenja videonadzora, u županijsku kasu je uplaćeno preko 60.000 maraka.

Dobra iskustva s videonadzorom zabilježena su i u Neumu i Širokom Brijegu. Inicijativu za postavljanje kamera za nadzor u Mostaru koči administrativna sporost. Policija poručuje - kriminala je mnogo, kamere nam trebaju. "Bili smo svjedoci velikog broja razbojničkih krađa i pljački banaka na području Mostara kada smo bili prinuđeni tražiti videozapis od nekih institucija umjesto da njima policija raspolaže", ističe Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Stopa pljački, krađa automobila, incidenata i nereda bila bi smanjena uz upotrebu kamera s visokom rezolucijom na ključnim mjestima.

Za pokrivanje većeg dijela Mostara bilo bi dovoljno 76 kamera visoke rezolucije koje bi uz nadogradnju omogućile i automatsko detektiranje neregistriranih i ukradenih vozila u prometu.