FOTO  Čapljina: Otvoren znanstveno-stručni skup Zaštita i upravljanje vodama

Zaštita i upravljanje vodama, Čapljina

..."Zaštita i upravljanje vodama" održan u hotelu Mogorjelo u organizaciji općine Čapljina, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ i Agencije za vodno područje Jadranskog mora.
„Ovaj Skup ima za cilj povezati znanost i struku u nastojanju iznalaženja mogućih rješenja za upravljanje i zaštitu voda koje će se u vidu preporuka predložiti donositeljima odluka za definiranje sustava kojim će se uskladiti održivo upravljanje vodama a neometajući nastavak gospodarskih aktivnosti. Skup je izazvao veliki interes gospodarstvenika, tehnologa, zdravstvenih radnika, znanstvenika i svih koji se bave vodama. Izlaganja su pratila 4 aktualne teme:

- Zaštita voda, stanje voda i o vodnih ekosustava, hidrološki ekstremi i njihove posljedice
- Upravljanje vodama, sustavi uređenja i korištenja voda i zemljišta
- Sustavi javne vodoopskrbe, pročišćavanje otpadnih voda i razvojni projekti
- Vodna politika, planiranje, međunarodna suradnja i društvena odgovornost.
Predstavljene su metode u obradi i pročišćavanju otpadnih voda i ostale tehnološke mogućnosti kao i iskustva tvrtki iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Nazočnima je prezentiran Plan upravljanja vodama vodnog područja i komunalni infrastrukturni projekti na vodnom području Jadranskog mora u Federaciji Bosne i Hercegovine, Nacionalne strategije koje dijelom utječu na vodni sektor, problem zaslanjenosti i utjecaj na poljoprivredu te stanje i perspektive vodoprivrede u Županiji i prekograničnoj regiji. U problematici upravljanja i zaštite voda te okoliša u cjelini prepoznta je potreba pokretanja novih projekata u prekograničnoj zoni južne Hercegovine o čemu možemo detaljnije izvjestiti nakon dogovorenih sastanaka.„ kazala je dr. Mirjana Milićević predsjednica Organizacijskog odbora.

Skup je otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr- Nevenko Herceg, a na otvaranju i u radu skupa nazočni su, uz ostale, dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, Živko Matuško, načelnik općine Neum, Katarina Ujdur, gradonačelnica grada Metkovića, Mate Franjičević, zamjenik ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dr. Ivo Čolak, prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru, dr. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u Vladi Republike Hrvatske, Damir Mrđen, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora, prof. dr. sc. Jakov Pehar, predsjednik HAZU BiH, te brojni eminentni domaći i inozemni stručnjaci.