FOTO/VIDEO  Čapljina: Maškare preuzele ključeve grada i uspostavile Maškarsku republiku

Već u rano jutro, oko 05:00 sati, Čapljinom su odjekivali zvuci glazbe, što je bila najava današnjih događanja i današnje fešte. Sve je ovo dio Pokladnih dana Trebižat - Čapljina 2013 koje po 49 .put zaredom organizira HKUD ''Seljačka sloga'' Trebižat.

Na ovogodišnjem karnevalu uistinu se moglo vidjeti raznih kreacija i kobinacija, a kao glavna tema provukla su se dva političara, a to su Živko Budimir i Jerko Ivanković Lijanović. Lik Marka Krnjevala ove godine je Jerko Ivanković Lijanović, koji ironično poručuje ''Kupuj domaće - jamljaj srcem'', dok je uz lik Živka Budimira postavljena poruka ''Eeeeee moj narode''.

Maškarska povorka krenula je ispred Doma kulture u Trebižatu, odakle su, uz nekoliko pauza, došli na Trg kralja Tomislava, gdje je za središnji događaj bila postavljena pozornica, pred kojom se okupilo više tisuća Čapljinaca.

Tu je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić morao predati maškarama ključeve grada, a predaja ključa grada popraćena je tradicionalnim pucnjevima kuburaša. Poslije obraćanja meštra karnevala podignut je maškarski stijeg, a onda je uslijedilo čitanje optužnice i nabrojani su svi grijesi Marka Krnjevala.

Marko je između ostalog kriv što je što je Boto snimio spot ali se ne pušta na CMC-u, što je Čapljina postala hercegovačka metropola sexa, droge i alkohola, u općini kava poskupila sa 0,25 feninga na 50 feninga, što kad se udaje cura iz Čapljine kad je pitaju odakle si je momak kaže ''Đaka iz Absolute-a'', što čapljinska mlađarija ne zna više što znači peder ili gay jer sad se kaže Čmar-Aga, što dok jedni gledaju Sulejmana drugi kradu pršute...

Pokladni dani Trebižat - Čapljina 2012 počeli su malim maškarama, a završnica slijedi u utorak, kada će se upriličiti suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala ispred Doma kulture u Trebižatu. Nakon toga uslijedit će ples pod maskama i izbor najboljih maski, kao i bogat zabavni program, u kojem će nastupiti grupa ''Dalmatino''.

caportal.info